Organizaţia suveranistă Pro Suisse a strâns aproape 100.000 de semnături în vederea organizării unui referendum care să ancoreze mai bine în Constituţie neutralitatea Elveţiei, anunţă miercuri, într-un interviu acordat ziarului Blick, un reprezentant al acesteia, Walter Wobmann, relatează RFI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am strâns aproape 100.000 de semnături (...). La 11 aprilie vom depune iniţiativa la Cancelaria federală. Până atunci vom continua să strângem semnături”, anunţă el.

Elveţienii ar urma astfel să fie chemaţi să se pronunţe prin vot asupra neutralităţii ţării lor, în contextul în care Războiul din Ucraina a redeschis o dezbatere cu privire la gradul cooperării cu NATO a acestei ţări alpine şi la adoptarea unor sancţiuni impuse Moscovei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Neutralitatea elveţiană, înţeleasă greşit în străinătate, a provocat numeroase dezbateri în contextul unor războaie în curs, ca invazia rusă, fiecare partid intrepretând această neutralitate după cum doreşte.

Elveţia, care nu face parte din UE, s-a arătat inflexibilă în privinţa neutralităţii sale militare, însă a adoptat sancţiunile impuse Rusiei de către Bruxelles, o decizie denunţară aprig de principalul partid, UDC (dreapta radicală).

Moscova critică, la rândul său, adoptarea sancţiunilor UE de către Elveţia şi refuză de atunci ca negocieri ONU cu privire la Siria să mai aibă loc la Geneva.

”Prin adoptarea sancţiunilor UE impuse Rusiei, ne-am barat drumul. În ochii ruşilor, nu mai suntem neutri” subliniază în acest interviu Walter Wobmann, un fost deputat UDC.

Constituţia federală elveţiană prevede ca Guvernul şi Parlamentul să vegheze la ”păstrarea neutralităţii”, însă Pro Suisse vrea mai mult.

În proiectul său de referendum, denumit în Elveţia ”iniţiativă populară”, formaţiunea cere ca Constituţia să garanteze faptul că neutralitatea să fie ”armată şi perpetuă” şi să fie aplicată ”în permanenţă şi fără excepţie”.

Măsuri de coerciţie nemilitară - adică sancţiuni - ar urma să fie interzise, în cazul în care nu sunt decise de către ONU.

Pro Suisse, care se opune oricărei apropieri de NATO, vrea ca Constituţia să interzică Elveţiei să adere la orice alianţă militară sau de apărare, mai puţin în cazul unui atac militar direct împotriva ţării.

”Numai atunci când suntem în mod direct atacaţi ne putem alia cu alţii. Dacă suntem transformaţi în pate la război, trebuie să ne apărăm”, consideră Walter Wobmann.

După depunerea semnăturilor necesare în vederea verificării de către Cancelarie, de obicei trec mai multe luni sau ani înainte ca referendumul să aibă loc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.