Locuitorii din Minneapolis au respins idea unei ”înlocuiri” a poliţiei oraşului, care se resimte în continuare, la mai bine de un an de la uciderea afroamericanului George Floyd de către un poliţist alb, care a antrenat manifestaţii în masă în întreaga lume, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După uciderea în mai 2020 a lui George Floyd, un afroamerican în vârstă de 46 de ani, de către Derek Chauvin, un poliţist alb, numeroase apeluri la ”desfiinţarea poliţiei” au fost lansate atât la Minneapolis, unde a fost ucis, cât şi în alte oraşe din Statele Unite.

Un an şi jumătate mai târziu, alegătorii din această metropolă, aflată în centrul unor mari manifestaţii antirasiste începând din vara lui 2020, au fost chemaţi să se pronunţe prin vot asupra ”înlocuirii serviciilor de poliţie cu servicii de securitate publică”, care să pună mai mult accentul asupra prevenirii infracţionalităţii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Peste 56% dintre locuitorii acestui oraş important din Minnesota au votat împotriva acestei măsuri.

Primarul democrat al oraşului Minneapolis, Jacob Frey, care candidează la propria succesiune, s-a opus acestei propuneri de reformă şi a salutat rezultatul votului.

”Avem nevoie de o schimbare profundă şi structurală a menţinerii ordinii în America”, le-a spus Frey susţinătorilor săi, potrivit The Washington Post (WP).

”Iar în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că poliţiştii cooperează în mod direct cu comunitatea, pentru a ne asigura securitatea”, a subliniat el.

Dacă iniţiativa ar fi fost adoptată, atribuţiile Departamentului de Poliţie din Minneapolis ar fi fost stabilite de către primar şi Consiliul Municipal, iar mijloace suplimentare ar fi fost alocate recrutării unor lucrători psihosociali.

În aprilie, Depatamentul american al Justiţiei a anunţat o anchetă cu privire la Poliţia din Minneapolis, care să stabilească dacă aceasta foloseşte în mod sistematic forţa excesivă şi dacă ”se angajează într-un model sau o practică a menţinerii ordinii neconsttuţională sau ilegală”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.