Uniunea Europeană (UE) a trimis trei bombardiere cu apă pentru a ajuta Turcia în lupta împotriva unor incendii care devastează de şase zile sudul ţării, soldate cu opt morţi şi care cresc presiunie asupra preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan - criticat din cauza modului în care gestionează criza, relatează AFP.
Două avioane de tip Canadair din Spania şi unul din Croaţia - mobilizate în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă a UE - au fost trimise să ajute Turcia în lupta împotriva incendiilor.
”UE este solidară în totalitate cu Turcia în această perioadă foarte dificlă (...). Ne gândim la poporul turc, care a pierdut fiinţe dragi şi la primii interveninenţi curajoşi, care fac totul pentru a lupta împotriva incendiilor sângeroase”, a declarat duminică seara, citat într-un comunicat, comisarul european însărcinat cu Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Dintre cele 130 de incendii care au izbucnit în decurs de şase zile în întreaga Turcie, şapte sunt active în continuare, dă asigurări luni Direcţia Pădurilor, un organism public turc.
Din cauza înaintării incendiilor, care ameninţă oraşele din Antalia Bodrum şi Marmaris (sud), sute de turişti şi de locuitori au fost evacuaţi duminică din hoteluri şi domicilii.
DRAMATIC ESCAPE: Residents and tourists forced to evacuate by boat as wildfires rage toward popular beach resorts along Turkey’s Mediterranean coast.
— ABC News (@ABC) August 2, 2021
The death toll from the fire includes at least eight people so far. https://t.co/kGkPOSm1Iw pic.twitter.com/Fv6milzhsm
Peste 1.100 de persoane au fost evacuate cu vaporul, a anunţat duminică primarul din Bodrum Ahmet Aras, deoarece drumurile nu erau accesibile.
În mai multe oraşe devastate de flăcări, voluntari s-au organizat pentru a ajuta cei peste 4.000 de pompieri care luptă pe teren împotriva focului.
La Marmaris, voluntari se ocupă de colectarea şi distribuirea atât a apei şi hranei, cât şi a unor materiale precum creme împotriva arsurilor sau haine ignifuge.
”În timpul acestor incendii, mulţi locuitori din Marmaris, la fel ca mine, nu pot dormi liniştiţi. Trebuie să evităm să ne ardă viitorul”, declară unui jurnalist AFP, la faţa locului, Evran Ozkan, un voluntar din Marmaris
Alţi voluntari participă în mod direct la eforturi în vederea controlării incendiilor.
”Încercăm să defrişăm terenul sub foc. Tăiem iarba, facem curat. Ajutăm, de asemenea, pompierii să se deplaseze în pădure cu furtunurile lor”, deeclară Tevfik Kahraman, alt voluntar din Marmaris.
Turcia se confruntă în prezent cu cele mai grave incendii de cel puţin un deceniu, potrivit unor date oficiale.
Până în prezent, în 2021 au ars aproape 95.000 de hectare de vegetaţie. În perioada 2008-2020, până în acest stadiu au ars în medie 13.516 de hectare de vegetaţie.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este ţinta unor critici, după ce s-a adeverit faptul că Turcia nu deţine avioane bombardiere cu apă, în pofida faptului că problema incendiilor se agravează în această ţară în care o treime din teritoriu este împădurit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...