Opt militari taiwanezi au fost condamnaţi la până la 13 ani de închisoare cu privire la spionaj în contul Chinei, din interes financiar, potrivit unui tribunal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale care urmează să revină sub tutela sa şi nu îndepărtează recursul la forţă pentru a-l aduce sub controlul său.

În ultimii ani, Beijingul şi-a intensificat presiunile militare şi politice asupra insulei democratice, independentă de facto.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Cele două părţi s-au despărţit în 1949, în urma unui război civil chinez şi se spionează reciproc de atunci.

Acuzaţii condamnaţi erau militari activi ”care voiau să culeagă informaţii pentru China, ceea ce a antrenat divulgarea unor secrete importante”, a anunţat joi Înalta Curte din Taiwan. ”Ei au fost seduşi de bani”.

Între condamnaţi se află un bărbat, Hsiao, care a jucat un rol în recrutarea unor militari în cadrul unei ”reţele în favoarea Chinei”, însărcinată să culeagă şi să transmită informaţii, potrivit instanţei.

El a fost condamnat la cea mai dură pedeapsă, de 13 ani de închisoare.

Alt militar a fost condamnat la nouă ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de faptul că a ”conspirat în vederea dezertării” în China, la bordul unui elicopter militar.

Un al treilea militar a fost condamnat la cinci ani şi jumătate de închhisoare cu privire la faptul că a filmat un ”video de război psihologic în care îşi exprima voinţa de a se preda Armatei Populare de Eliberare”, armata chineză.

”Faptele lor au încălcat datoriile oficiale ale loialităţii faţă de ţară, de apărare a ţării şi poporului şi au pus în pericol grav securitatea naţională şi bunăstarea poporului Taiwanului”, a stabilit Înalta Curte.

Cei opt bărbaţi pot face apel împotriva acestei hotărâri.

Procurorii au inculpat iniţial zece persoane, în noiembrie, în acest dosar.

Una dintre ele a fost achitată din cauza lipsei de probe.

Cealaltă persoană, un militar pensionar, a fost identificată drept persoana care l-a înrolat pe Hsiao. Instanţa a anunţat că va judeca separat acest caz

Condamnările de joi sunt ultimele într-o serie de dosare de spionaj.

Luna trecută, un sergent care lucra într-un centru de formare al Marinei a fost inculpat cu privire la faptul că a fotografiat şi tranmis Chinei informaţii confidenţiale privind apărarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.