Platforma Civică, principala formaţiune de opoziţie în Polonia îndeamnă la suspendarea din funcţie a ministrului polonez al Apărării Antoni Macierewicz, în urma unor acuzaţii potrivit cărora acesta a avut legături secrete cu serviciile ruse militare de informaţii şi mafia ruse, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bozena Kaminska de la Platforma Civică a declarat miercuri pentru The Associated Press că parlamentarii formaţiunii sunt ”extrem de îngrijoraţi” în urma unor dezvăluiri de presă, relansate recent de cartea ”Macierewicz şi secretele sale” a lui Tomasz Piatek, un jurnalist de investigaţie de la cotidianul Gazeta Wyborcza.

Cartea prezintă presupuse legături ale ministrului cu un agent secret al securităţii din perioada comunistă şi, mai recent, cu un lobbyist american, pe care Piatek îl acuză că are legături cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu capul mafiei ruse.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Macierewicz joacă un rol-cheie la comanda securtăţii Poloniei, iar noi vrem ca premierul să clarifice situaţia, o perioadă în care Macierewicz să fie suspendat”, a declarat Kaminska.

”Suntem cel mai îngrijoraţi de posibilitatea ca date clasificate în domeniul Apărării ar putea să fie dsponibile unor servicii secrete străine”, a adăugat ea.

Macierewicz nu a comentat aceste acuzaţii.

În urma unei solicitări a ministerului pe care-l conduce, procurorii au deschis o anchetă cu privire la Piatek, pe care-l acuză de ameninţări la adresa unui reprezentant al statului. În cazul în care va fi găsit vinovat, jurnalistul riscă trei ani de închisoare.

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei Harlem Desir a declarat pentru AP că nu a primit încă un răspuns la o scrisoare pe care a trimis-o Ministerului polonez de Externe, prin care îndeamnă autorităţile să nu folosească tribunalele pentru a reduce presa la tăcere.

Macierewicz este criticat frecvent din cauza declaraţiilor şi acţiunilor sale, precum anularea în ultimul moment a unui acord major în vederea anchiziţionării unor elicoptere din Franţa.

Însă el este cunoscut şi prin declaraţii extrem de dure împotriva Rusiei.

O solicitare către premierul Beata Szydlo de suspendare a lui Macierewicz este necesar să fie aprobată de Comisia pentru Apărare din cadrul Parlamentului, dominat de PiS (la putere).

Kaminska a apreciat că solicitarea poate fi respinsă şi a subliniat că acest lucru ar arăta că este necesar ca această problemă nu trebuie abandonată.

UBMARINE FRANCEZE

Pe de altă parte, ministrul francez al Armatelor Florence Parly a discutat cu omologul ei polonez miercuri, la Paris, despre proiecte poloneze de achiziţionare a unor echipamente militare - şi anume submarine, relatează AFP

”Trebuie să vedem ce este fezabil, să punem subiectul pe masă”, a declarat o sursă de la minister, la un an după ce conservatorii aflaţi la putere la Vaşovia au rupt un contract de achziţionare a 50 de elicoptere militare de tip Caracal de la Airbus.

Potrivit adjunctului ministrului polonez al Apărării Michal Dworczyk, discuţiile au vizat un proiect de achiziţionare a unor submarine în vederea dotării Marinei poloneze.

”Problema submarinelor s-a aflat, desigur, pe agenda întâlnirii. Ea face în prezent obiectul unui efort intens”, a declarat Dworczyk, citat de agenţia poloneză PAP.

Polonia poartă discuţii despre acest subiect cu industria franceză a apărării, dar şi cu cea germană şi suedeză.

”Vizita (ministrului polonez al Apărării) la Paris contrazice ceea ce scrie presa despre o pretinsă izolare a Poloniei”, a subliniat Dworczyk.

Relaţiile franco-poloneze, deja afectate de scandalul elicopterelor Caracal, traversează o perioadă dificilă din cauza spinoasei probleme a directivei europene a muncii detaşate.

”Politicieni şi presa au acreditat ideea că există o problemă în relaţiile cu Franţa (...) Totul nu este decât o poveste”, a adăugat el.

Varşovia a lansat în februarie o nouă licitaţie în vederea achiziţionării a 16 elicoptere militare, la care a invitat companiile americană Lockheed Martin, italiană Leonardo-Finmeccanica şi Airbus.

Însă premierul Beata Szydlo l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că ”subminează pilonii UE” şi că vrea ”să introducă protecţionismul” prin faptul că cere o revizuire a directivei cu privire la munca detaşată.

Emmanuel Macron i-a replicat că Polonia se plasează ”la marginea” Europei prin faptul că se ”opune intereselor europene în numeroase subiecte”, nişte declaraţii denunţate drept ”arogante” de către Szydlo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.