Opoziţia laburistă britanică a cerut duminică o anchetă independentă ”aprofundată” cu privire la modul în care Guvernul conservator al lui Boris Johnson a cheltuit banii contribuabililor britanici, în urma unor acuzaţii de corupţie în atribuirea unor contracte şi unei eventuale finanţări ilegale în renovarea apartamentului premierului, relatează AFP.
Fosta mână dreaptă a lui Boris Johnson, Dominic Cummings, a pus în discuţie, săptămâna aceasta, integritatea premierului, pe care l-a acuzat, într-o postare explozivă postată pe blog, de faptul că a vrut să pună în mod ilegal donatori privaţi să finanţeze lucrări la apartamentul său, de o valoare cu mult mai mare, potrivit presei britanice, decât alocaţia anuală care-i este acordată în vederea întreţinerii numărului 10 pe Downing Street.
Guvernul a negat aceste acuzaţii, iar un ministru a anunţat vineri că Johnson a suportat costurile ”din propriul buzunar”, însă fără să precizeze dacă acesta a rambursat un donator care i-ar fi dat bani.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Nu ştim adevărul în această dispută între doi oameni foarte puternici, care par mai interesaţi de cine minte decât de fondul problemei”, a denunţat duminică la Sky News deputata laburistă Jess Phillips.
ANCHETĂ A COMISIEI ELECTORALE
În urma acestor acuzaţii, formulate în urma altor acuzaţii de corupţie - cu privire la atribuirea unor contracte publice unor apropiaţi ai membrilor Guvernului -, ”lucrul de care avem nevoie este o anchetă independentă adevărată”, a cerut deputata, care subliniază că Partidul Laburist urmează să depună săptămâna viitoare, în Parlament, o interpelare urgentă cu privire la acest subiect.
Această anchetă este necesar să examineze ”dacă se atribuie contracte prin SMS, dacă se acordă reduceri de impozite prin SMS sau dacă premierul îşi foloseşte prietenii pentru a obţine bani să-şi modernizeze apartamentul”, a subliniat ea, referindu-se la un schimb de SMS-uri ale luiBoris cu industriaşul James Dyson.
BBC a dezvăluit recent acest schimb de SMS-uri, în care James Dyson îi cerea luiBoris Johnson, la începutul pandemiei, să ”rezolve” statutul fiscal al salariaţilor săi care urmau să vină în Regatul Unit pentru a produce ventilatoare mediclae, aşa cum a cerut Guvenul.
Boris Johnson i-ar fi răspuns, în martie 2020, că ”voi rezolva asta mâine! Avem nevoie de voi”.
Guvernul conservator a negat din nou, în bloc, duminică, toate aceste acuzaţii.
”Premierul a suportat cheltuielile cu renovarea aparatmentului său, este clar”, a subliniat la Sky News ministrul Comerţului Internaţional Liz Truss, care a insistat că acesta a ”acţionat respectând regulile de-a lungul întregului proces”.
”Informaţii adecvate au făcut obiectul unei declaraţii publice”, a declarat ea, apreciind că acest scandal constituie o ”distragere monumentală” cu scopul de a abate atenţia britanicilor de la ”munca fantastică” a Guvernului Johnson în lupta împotriva pandemiei covid-19.
Comisia Electorală, care reglementează donaţiile partidelor politice şi cheltuirea acestora, a anunţat că anchetează deja acest dosar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...