Opoziţia venezueleană se declară îngrijorată de un potenţial rol al armatei, în contextul în care este considerată drept unul dintre pilonii puterii preşedintelui Nicolas Maduro, în alegerile prezidenţiale de la 28 iulie, şi îi cere ”să respecte şi să impună respectarea” rezultatului alegerilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Poporul contează pe instituţia sa militară în respectarea şi impunerea respectării voinţei sale suverane”, scrie candidatul opoziţiei,. Edmundo Gonzalez Urrutia, într-o scrisoare deschisă difuzată pe reţele de socializare, cu ocazia sărbătoririi independenţei ţării, punctată tradiţional de o defilare militară.

Forţele armate ”trebuie să fie paznicele Constituţiei noastre”, scrie Gonzalez.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Le convoc în noua etapă care se va deschide în ţara noastră, în care ele vor juca din nou un rol de prim-plan”, adaugă el, promiţându-le să nu le dea la o parte dacă ajunge la putere.

”Ţin în mână (...) bastonul de comandat şef al Forţelor armate. Pe acest baston (...) l-am purtat cu onestitate”, a declarat, la rândul său, Maduro, care candidează să fie reales şi care a prezidat această defilare.

”Niciodată nu va cădea acest baton în mâna unui oligarh, unei marionete, a unui trădător, o jur, niciodată!”, a tunat el. ”Victoria ne aparţine!”.

Tancuri de mici dimensiuni şi trupe au străbătut vineri străzile, alături de o secţiune rusă, prezentă în Venezuela.

”CHAVEZ TRĂIEŞTE”

Susţinut de şefa opoziţiei, charismatica Maria Corina Machado, declarată ineligibilă de către putere, dar care rămâne sufletul campaniei, Gonzalez speră să-l înfrângă pe Maduro, care candidează la al treilea mandat, după ce i-a succedat mentorului său Hugo Chavez (1999-2013).

La 24 iunie, la o ceremonie care a marcat 203 ani de la Bătălia de la Carabobo, care a pecetluit independenţa faţă de Spania, Maduro le-a mulţumit militarilor pentru ”loialitatea” lor.

Preşedinte din 2013, el a dat puteri extinse armatei, care în afara roluli său tradiţional controlează întreprinderi miniere, petroliere şi distribuţia produselor alimentare, dar şi Vama şi ministere importante.

Opoziţia şi experţi, care evocă reţele de corupţie care au îmbogăţit numeroşi ofiţeri, sunt de acord asupra unei începeri a politizării instituţiei militare venezuelene în timpul lui Chavez, care a provenit din armată.

În prezent, salutul militar începe cu ”Chavez trăieşte”.

Militarii se preazintă în actele oficiale ca ”socialişti, revoluţionari, antiimperialişti şi mai ales profund chavişti”.

Machado a subliniat că rolul armatei va fi ”crucial”, într-o înregistrare video difuzată pe reţele de socializare.

”Membri ai forţelor armate, naţiunea are nevoie de voi, Constituţia trebuie să fie ghidul vostru”, subliniază ea.

”Suntem convinşi că militarii noştri vor garanta o tranziţie legitimă şi ordonată (...). Vă invit să participaţi în mod decisiv la acest viitor iminent şi luminos. Nu ne dezamăgiţi, nici noi nu vă vom dezamăgi!”, declară ea.

Alimentând temeri cu privire la viitorul scrutin, parchetul a deschis vineri, la cerea lui Maduro, o anchetă cu privire la un presupus plan de ”destabilizare! a statului de către o grupare paramilitară columbiană, solicitaţi de către extrema dreaptă venezueleană, potrivit preşedintelui.

Într-o înregistrare video publicată pe reţele de socializare, gruparea ”Autoapărarea Cuceritoare din Sierra Nevada” anunţă că a fost contactată pentru a ”aduce atingere infrastructurii electrice, a acţiona împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, a acţiona dacă este reales infiltrându-ne la manifestaţii şi creând haos în stradă”.

MAREE ROŞIE PRO-MADURO ŞI VAL ALB AL OPOZIŢIEI LA ÎNCEPUTUL CAMPANIEI PREZIDENŢIALE

Campania electorală în vederea alegerilor prezidenţiale de la 28 iulie a început joi, cu o demonstraţie în forţă a puterii - o maree roşie de mii de oameni, steaguri, fotografii ale fostului preşedinte Chavez şi actualului preşedinte -, dar şi cu o mobilizare puternică a opoziţiei.

Cu mai puţin de o lună înainte de scrutin, există nenumărate incertitudini.

În stradă revin aceleaşi întrebări: vor avea loc alegerile? Edmundo Gonzalez Urrutia, candidatul ”improvizat” al opoziţiei va apărea pe ecranele maşinilor de votat? Maduro poate mobiliza la urne?

Campania începe de asemenea cu o opoziţie care acuză puterea de faptul că o ”persecută” - arestări, hărţuiri ale unor comercianţi care lucrează împreună cu opoziţia, ineligibilitate -, în timp ce Guvernul îi impută neîncetat ”comploturi” şi ”acte teroriste”.

Majoritatea sondajelor creditează opoziţia în fruntea intenţiilor de vot.

”Câştigăm şi câştigăm bine, dar nu ne culcăm pe lauri. Pregătiţi-vă de bătaia pe care le-o vom da!”, a tunat joi Maduro în faţa susţinătorilor săi, în apropierea palatului prezidenţial, în centrul Caracasului.

Nicolas Maduro, care candidează la un al treila mandat după ce i-a succedat mentorului său Hugo Chavez (1999-2013), se află în pericol sau în faţa unei înfrângeri?

În ultimele săptămâni, e şi-a intensificat programul, străbătând ţara şi făcându-şi nenumărate apariţii la televiziune.

Joi, mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu au ieşit în stradă la Caracas, pe cântecul său de campanie, "Gallo pinto" (cocoş de lupte), un supranume pe care şi l-a dat în urmă cu câteva săptămâni.

El promite o relansare economică, după o criză fără precedent, în care PIB-ul s-a contractat cu 80% în zece ani. Şapte dintre cele 30 de milioane de venezuleni au plecat din ţară, potrivit ONU.

Opoziţia are la rândul său planuri mari, printr-o lansare, la Caracas, a unei caravane care urmează să străbată toată Venezuela în zilele următoare, cu şefa sa în fruntea coloanei, Maria Corina Machado, salutată de către mii de susţinători, mulţi îmbrăcaţi în alb.

Învingătoare în alegerile primare, dar declarată ineligibilă de către putere, ea a străbătut deja toată ţara în maşină, deoarece autorităţile îi intezic să ia avioul.

În fiecare oraş, Machado este primită ca o adevărată "rock star", iar o mulţime de admiratori se îngehsuie să-i asculte promisiunile schimbării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.