ONU anunţă luni că are nevoie de 4,2 milirde de dolari pentru a ajuta umanitar Ucraina şi milioane de refugiaţi ucraineni în urma invaziei ruse, în urmă cu aproape doi ani, relatează AFP.
”Recentul val de atentate aminteşte costul devastator al acestui război în rândul civililor, în contextul în care o iarnă aspră creşte nevoia urgentă de ajutor umanitar care salvează vieţi”, subliniază ONU.
#FPLIVE: Martin Griffiths, Under-Secretary-General for Humanitarian Affairs and Emergency Relief Coordinator & Filippo Grandi, UN High Commissioner for Refugees will brief media to present the U.N. 2024 humanitarian & refugee response plan for Ukraine https://t.co/9a6o4J3I4D
— Firstpost (@firstpost) January 15, 2024
Potrivit ONU, 14,6 milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar în Ucraina în acest an - adică 40% din populaţie -, dintre care 8,5 milioane reprezintă o prioritate.
Apelul la donaţii pentru Ucraina se ridică la 3,1 miliarde de dolari. El era de 3,9 miliarde de dolari în 2023, însă numai 64% a fost finanţat.
În 2024, ONU a decis să-l revizuiască în scădere şi să se concentreze asupra nevoilor celor mai urgente.
”Sute de mii de copii trăiesc în localităţi din prima linie, terifiaţi, traumatizaţi, lipsiţi de cele mai elementare lucruri”, subliniază într-un comunicat adjunctul secretarului general al ONU însărcinat cu Ajutorul Umanitar Martin Griffiths.
”Acest fapt simplu ar trebui să ne oblige să facem tot ceea ce este posibil pentru a oferi ajutor suplimentar Ucrainei”, cere el.
”Locuinţele, şcolile şi spitalele sunt luate cu regularitate ca ţintă, dar şi reţele de apă, de gaze naturale şi de electricitate. Ţesutul însuşi al societăţii este atacat, cu consiecinţe devastatoare”, denunţă el.
6,3 MILIOANE DE REFUGIAŢI
În privinţa refugiaţilor, Martin Griffiths şi directorul Agenţiei ONU a Refugiaţilor (HCR) Filippo Grandi au lansat un plan de ajutorare într-o conferinţă de presă comună la Oficiul ONU de la Geneva, la Palatul Naţiunilor.
Aproximativ 6,3 milioane de oameni au fugit din Ucraina şi s-au refugiat în principal în Uniunea Europeană (UE).
Acest plan vrea să permită strângerea a 1,1 miliarde de dolari cu scopul ajutorării unei părţi a acestor refugiaţi - 2,3 milioane de persoane - şi a comunităţilor care i-au primit.
”Milioane de refugiaţi ucraineni au în continuare nevoie de ajutor urgent”, subliniază Filippo Grandi.
Doar jumătate dintre copiii ucraineni refugiaţi - de vârstă şcolară - sunt şcolarizaţi în ţările gardă, potrivit ONU, iar un sfert dintre refugiaţi au dificultăţi în a avea acces la îngrijiri.
Doar 40-60% dintre ei au găsit un loc de muncă - adesea sub calificările pe care le au.
”Ţările gazdă continuă să-i protejeze şi să-i integreze în societate, însă mulţi refugiaţi vulnerabili au în continuare nevoie de ajutor. Ei nu ar trebui să se simtă obligaţi să se întoarcă acasă pentru că nu pot să-şi asigure traiul de pe o zi pe alta în exil”, subliniază Filippo Grandi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.