ONU denunţă miercuri încălcări ale dreptului omului în întreaga Ucraină, însă Occidentul a profitat de o dezbatere la Geneva mai ales să denunţe Rusia care, se tem occidentalii, ar vrea să invadeze ţara vecină, relatează AFP.
În partea aflată sub controlul Guvernului ucrainean, ”suntem îngrijoraţi de restricţii impuse libertăţii de exprimare a unor opinii critice sau nepopulare şi la participarea la adunări paşnice cu privire la subecte sensibile, dar şi de siguranţa apărărtorilor drepturolor omului”, a subliniat Înaltul Comisar ONU adjunct însărcinat cu Drepturile Omului (OHCHR) Nada Al-Nashif în Consiliul Drepturilor Omului, în cursul prezentării unui raport privind Ucraina, în perioada 1 noiembrie 2019- 31 octombrie 2021.
Înaltul Comisariat relevă incidente vizând jurnalişti, profesionişti din mass-media şi critici ai Guvernului sau atacuri, ameninţări şi intimidări ale unor activişti în domeniul drepturilor omului, drepturilor femeii, egalităţii între sexe şi LGBT+.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acestea au fost principalele ţinte ale unor grupări care promovează violenţa ”în general, în deplină impunitate”.
RESTRICŢII ÎN SPAŢIUL PUBLIC
În regiuni proruse din est ,care şi-au proclamat autonomia, Înaltul Comisariat denunţă ”restricţii” impuse în spaţiul civic şi libertăţilor fundamentale, care vizează în mod specific oameni care îşi exprimă poziţia în favoarea Ucrainei.
El citează ca exemplu cazul unui antreprenor - condamnat la 13 ani şi jumătate de închsoare din cauză că şi-a exprimat aceste opinii.
El relevă de asemenea represalii care vizează apărărtori ai drepturilor omului în aceste teritorii şi subliniază că ”libertatea de întrunire paşnică a fost grav restrânsă”.
În privinţa Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Rusia, Înaltul Comisariat ”a continuat să înregistreze încălcări ale drepturilor omului şi dreptului umanitar internaţional”.
În raport se subliniază mai ales reprimarea oricărei persoane care crtică Rusia.
Jurnalişti critici ”au fost daţi în judecată, arestaţi, împiedicaţi să intre în Crimeea sau deportaţi”, a deplâns Nada Al-Nashif.
Ea a subliniat că obligaţia de a cere o autorizaţie pentru a manifesta ”autorităţilor ruse de ocupaţie”, riscând altfel pedeapsa cu proceduri, limitează libertatea de exprimare.
Înaltul Comisariat îşi exprimă îngrijorarea faţă de hărţuirea la care sunt supuşi avocaţii şi grupuri percepute de către autorităţi ca opuse ocupaţiei sau faţă de proceduri vizând lideri ai minorităţii tătare, vizată în mod special de Rusia.
UE, ÎNGRIJORATĂ
Uniunea Europeană (UE) s-a declarat ”deosebit de îngrijorată” cu privire la drepturile omului în estul Ucranei şi în Crimeea ”anexată ilegal de către Rusia” şi a criticat totodată atitudinea Guvernului ucrainean.
Ea îşi ”reiterează susţinerea de neclintit a Ucrainei împotriva oricărei noi încălcări a independenţei, integrităţii teritoriale şi suveranităii” ucrainene.
Rusia este suspectată în Occident de faptul că pregăteşte o nouă invazie a Ucrainei, însă Kremlinul dezminte.
”Activităţile Rusiei ameninţă securitatea Ucraine şi (pea cea) internaţională”, a dennţat ambasadorul Regatului Unit Simon Manley.
”Suntem alături de aliaţii noştri în apărarea frontierelor libertăţii şi îndemnăm Rusia să pună capăt poziţiei sale ameninţăroare şi destabilizatoare”, a declarat el.
Statele Unite şi-au exprimat ”îngrijorarea în faţa probelor care arată că Moscova a urzit planuri cu scopul de a comite noi acte agresive împotriva Ucranei”.
Rusia a denunţat, la rândul său, încălcări ale drepturilor omului de către Kiev şi de către forţe de extremă dreapta şi a cerut ”încă o dată Înaltului Comisariat să înceteze să includă în rapoartele sale lucruri legate de regiuni ruse”, a declarat secretrul I al reprezentanţei ruse la Geneva, Iaroslav Eremin.
Ucraina a subliniat, în răspunsul său, că preşedintele Volodimr Zelenski a emis un decret în favoarea dezvoltării societăţii civile, în septembrie.
”Dacă Rusia nu-şi reduce concentrarea militară de-a lungul frontierei ucrainene, impactul unei posibile invazii va avea consecinţe dezastruoase asupra securităţii, situaţiei umanitare şi drepturilor omului”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...