Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Volker Türk cere Beijingului să acţioneze pentru a răspunde unor ”îngrijorări grave” cu privire la situaţia drepturilor omului în provincia chineză Xinjiang, relatează AFP.
”În privinţa Chinei, am deschis canale de comunicare cu o serie de actori, pentru a urmări o serie de probleme referitoare la drepturile omului”, a anunţat marţi Volker Türk, în faţa membrilor Consiliului Drepturilor Omului, într-un discurs tradiţional în care a abordat toate punctele fierbinţi în domeniul drepturilor omului - primul al acestui austriac, care a preluat funcţia în octombrie.
EVENTUALE CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂŢII
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Volker Türk a fost supus unor presiuni de către state din Occident şi organizaţii de apătrarea drepturilor omului să adopte o poziţie fermă cu privire la Xinjiang, în urma unui raport exploziv al predecesoarei sale, care cita eventuale crime împotriva umanităţii în această regiune din vestul extrem al Chinei.
ONU este îngrijorată de protecţia unor minorităţi ca cea uigură, în Xinjiang, şi a tibetanilor, a subliniat Türk.
”În regiunea Xinjiang, serviciile mele au documentat îngrijorări grave, şi anume detenţii arbitrare la scară mare şi despărţiri ale unor familii în curs, şi au făcut recomandări importante, care este necesar să fie urmate în mod concret”, a declarat el.
Aceste acuzaţii - documentate - cu privire la Xinjiang sunt respinse în bloc de către Beijing.
Înaltul Comisar ONU şi-a exprimat îngrijorarea faţă de restricţii ale discursului public în China şi faţă de legea securităţii naţionale, impusă în Hong Kong în 2020 cu scopul de a eradica disidenţa, în urma unor manifestaţii în favoarea democraţiei.
”Suntem îngrijoraţi, de asemenea, de restricţionatrea dură a spaţiului civic în mod mai general, inclusiv de detenţia arbitrară a apărătorilor drepturilor omului şi unor avocaţi, şi de legea securităţii naţionale la Hong Kong”, a subliniat el.
Beijingul a replicat într-un mesaj postat pe Twitter de Ambasada Chinei la ONU de la Geneva.
”Unele ţări îşi exprimă «îngrijorarea» faţă de drepturile omului în #Xinjiang, #Tibet şi #Hongkong în China. Dar faptele vorbesc de la sine” a scris ambasada care a postat o serie de imagini ”înainte” şi ”după” - în partea stângă un Xinjiang copleşti de sărăcie, în imagini alb-negru, iar lângă un Xinjiang modern şi zâmbitor, color. Ea face la fel în cazul Tibetului şi Hong Kongului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.