Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat, într-un interviu pentru BBC, că impactul economic al războiului din Ucraina este dur pentru aliaţii săi, dar că, aşa cum britanicii ”îşi numără bănuţii”, ucrainenii ”îşi numără victimele”.
Olena Zelenska a declarat că, dacă sprijinul pentru Ucraina ar fi puternic, criza ar fi mai scurtă.
Într-un interviu înregistrat la Kiev, prima doamnă a Ucrainei, care este căsătorită cu Volodimir Zelenski din 2003, a spus, de asemenea, că este important să continuăm să evidenţiem costurile umane ale războiului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Zelenska a mai spus că, deşi îşi vede rar soţul, ei vorbesc în fiecare zi.
În interviul pe teme variate care va fi difuzat duminică, Zelenska a fost întrebată ce mesaj are pentru britanicii confruntaţi cu facturi la energie în creştere, parţial din cauza invaziei Rusiei în Ucraina şi impactului pe care acest lucru îl are asupra preţulor la gaz şi petrol la nivel global.
”Înţeleg că situaţia este foarte grea. Dar să ne amintim că în timpul pandemiei de COVID-19, care este încă cu noi, când au fost creşteri de preţuri, şi Ucraina a fost afectată. Preţurile urcă şi în Ucraina. Dar, în plus, oamenii noştri sunt ucişi. Aşa că atunci când voi începeţi să vă număraţi bănuţii din cont sau din buzunar, noi facem la fel şi ne numărăm victimele”, a afirmat ea.
Declaraţiile lui Zelenska vin după ce premierul britanic Boris Johnson a sugerat, în timpul vizitei la Kiev de luna trecută, că gospodăriile din întreaga Europă vor trebui să suporte criza costului vieţii şi să rămână alături de Ucraina pentru a combate agresiunea Rusiei.
În Marea Britanie, rata inflaţiei este preconizată să ajungă la 13,3% în acest an, cea mai mare valoare din ultimii 42 de ani, în timp ce economia ar urma să se contracte pentru mai bine de un an.
Banca Angliei a arătat că motivul principal pentru inflaţia mare şi creşterea economică mică îl reprezintă creşterea facturilor la energie, alimentată de invazia Rusiei în Ucraina.
Ţările europene au acuzat Rusia – unul dintre furnizorii majori de energie la nivel global – că foloseşte gazul ca armă, limitând livrările ca răspuns la sancţiuni.
Zelenska a declarat pentru BBC că este greu pentru oamenii din afara Ucrainei să înţeleagă impactul războiului asupra oamenilor, dar că este important să împărtăşim poveştile umane despre costul pe care războiul îl are.
Ea a spus că mulţi părinţi ar fi fost impresionaţi de povestea unui băieţel ucrainean care a fost filmat în timp ce trecea graniţa cu Polonia în lacrimi, în martie.
”Cred că taţii şi mamele care s-ar uita la aceste imagini nu ar putea face altceva decât să izbucnească în lacrimi. Întotdeauna mă pun în situaţia lor şi cred că fiecare, orice om din lume ar trebui să simtă la fel”, a afirmat Zelenska.
”De aceea trebuie să spunem aceste poveşti, să arătăm aceste poveşti, pentru că acestea sunt feţele unui război. Nu numărul de bombe lansate, nu suma de bani cheltuită, poveşti umane – şi sunt o mie de poveşti ca aceasta”, a adăugat ea.
Prima doamnă, care este originară din acelaşi oraş cu soţul său şi îl cunoaşte din timpul universităţii, a spus că s-a simţit ”insultată” de oameni care au spus că au fost suprinşi de tranziţia acestuia de la actor de televiziune la conducător în timpul unui război.
”Este bărbatul pe care l-am ştiut mereu. Nu ar face nimic altceva”, a spus ea.
Întrebată dacă speră să ajungă în Marea Britanie după ce a fost aleasă gazda concursului Eurovision din cauza că Ucraina – care a câştigat anul acesta – a fost considerată prea nesigură, Zelenska a spus că ”i-ar plăcea să meargă”.
Ea a adăugat însă că a fost ”un sentiment amar” să accepte că învingătorii nu vor fi gazdele de anul viitor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.