Oamenii de ştiină ruşi sunt supravegheaţi ”24 de ore din 24” de către spioni străini, a denunţat miercuri Kremlinul, în timp ce în rândul cercetătorilor creşte nemulţumirea în urma impunerii unor restricţii cu caracter ”sovietic” în contactele lor cu exteriorul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Educaţiei şi Cercetării recomandă, într-un decret, o consolidare a controlului reuniunilor la care participă oameni de ştiinţă străini şi o limitare a prezenţei acestora din urmă în sedii ale institutelor şi utilizarea de apartură electronică.

De asemenea, orice întâlnire în afara programului de muncă cu un coleg din altă ţară este necesar să obţină autorizare în prealabil şi să  facă obiectul unui raport, mai cere ministerul.

Cercetători ruşi au denunţat măsuri ”absurde şi irealiste”, care vor ”creşte izolarea” Rusiei şi îi vor incomoda în activitatea lor.

Ei se tem de o întoarcere în epoca sovietică, în care oamenii de ştiinţă nu puteau să se întâlnească cu colegi străini fără să fie însoţiţi de un terţ.

Adjunctul directorului Academiei Ruse de Ştiinţe Aleksei Holhov a apreciat miercuri că aceste recomandări sunt contrare obiectivului stabilit de autorităţi de a atrage un număr tot mai mare de studenţi străini în univestităţi şi de a facilita angajarea acestora în Rusia.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat, la rândul său, că este necesar ”să fim vigilenţi”, pentru că ”serviciile străine de informaţii sunt în stare de alertă”.

”Spionajul ştiinţific şi industrial există. El funcţionează 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână şi ne vizează oamenii de ştiinţă, mai ales pe cei tineri”, le-a declarat el unor jurnalişti.

Însă Peskov a recunoscut că unele dintre aceste recomandări din decret pot ”părea excesive”.

Ministerul rus al Educaţiei şi Cercetării dă asigurări, la rândul său, că decretul ”reflectă o practică globală” în comportamentul oamenilor de ştiinţă străini.

Comunitatea ştiinţifică rusă este îngrijorată de ani de zile de influenţa tot mai mare a puternicelor servicii ruse de securitate asupra activităţii lor.

Mai mulţi cercetători au fost condamnaţi de ”înaltă trădare” sau ”spionaj” în dosare controversate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.