Oameni de afaceri israelieni oferă recompense de până la zece milioane de dolari pentru a-i convinge pe locuitorii din Fâşia Gaza să elibereze zecile de persoane reţinute în teritoriul palestinian după mai bine de un an de război între Israel şi Hamas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fostul CEO al SodaStream, Daniel Birnbaum, a declarat luni pentru AFP că a primit aproximativ o sută de apeluri după ce a anunţat pe X că va plăti 100.000 de dolari „oricărei persoane din Gaza care livrează un ostatic israelian viu”. Oferta este valabilă până miercuri la miezul nopţii. Dintre aceste apeluri, „10 până la 20 ar putea fi legitime” şi au fost transferate autorităţilor israeliene pentru verificare, a explicat el, subliniind că interlocutorilor săi „le pasă mai mult de ieşirea (din Gaza) decât de bani”.

„Este imposibil ca, având atât de mulţi ostatici, locuitorii din Gaza să păstreze pentru ei informaţiile despre locul lor de detenţie”, a spus el, asigurând că a vorbit cu locuitori din Gaza, nu cu Hamas. „Există cu siguranţă civili care spun „destul este destul” şi care vor să aibă o viaţă normală”, adaugă omul de afaceri.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Nu mă aştept să îi recuperăm pe toţi (dar) aş fi fericit dacă am recupera măcar un ostatic”, a spus el.

Daniel Birnbaum susţine că nu a „cerut permisiunea” guvernului israelian. „Recompensa financiară trebuie să vină din sectorul privat, vom vedea dacă va funcţiona. În orice caz, tot ce am încercat până acum nu a funcţionat”, crede el.

În timpul atacului fără precedent al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, care s-a soldat cu moartea a 1.206 persoane, majoritatea civili, 251 de persoane au fost răpite. Dintre acestea, 97 sunt încă ostatice în Gaza, dintre care 34 au fost declarate moarte de către armată.

David Hager, un dezvoltator imobiliar israeliano-american, a făcut de asemenea o ofertă de recompensă duminică, spunând că a strâns deja 400.000 de dolari de la prieteni. „Toată lumea a pus câte 100.000 de dolari”, a declarat bărbatul care a făcut avere în Statele Unite, făcând apel la alţi oameni de afaceri să contribuie pentru a ajunge la suma de 10 milioane de dolari.

El speră să aducă acasă o sută de ostatici, chiar dacă, spune bărbatul, „ştim că mulţi dintre ei sunt morţi”.

După moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, prim-ministrul israelian Benyamin Netanyahu le-a promis palestinienilor care depun armele şi eliberează ostaticii că joi vor fi cruţaţi. Pliantele lansate în zilele următoare de armată deasupra Gazei au promis, de asemenea, că „oricine depune armele şi îşi eliberează ostaticii va putea părăsi (Gaza) şi trăi în pace”.

Cu toate acestea, este puţin probabil ca aceste apeluri să aibă succes, crede Michael Milshtein, expert la Centrul Moshe Dayan de la Universitatea din Tel Aviv. „Ar putea exista unul, două sau trei cazuri, dar nu vom vedea drumurile pline de oameni care să spună că sunt gata să accepte această ofertă”, a declarat el pentru AFP.

Muhammad Al-Najjar, care a fugit din nordul Fâşiei Gaza spre Khan Younès, în sud, a asigurat AFP că oferta israeliană este sortită eşecului. „Nu ne pasă de mesajele pe care ni le trimite inamicul”, a declarat tânărul de 33 de ani, care consideră că Israelul nu îşi va respecta promisiunile. „Hamas nu va elibera ostaticii fără ceva în schimb”, aminteşte el.

În noiembrie anul trecut, aproximativ o sută de ostatici au fost eliberaţi în cadrul unui acord de încetare a focului şi al unui schimb cu deţinuţi palestinieni din Israel. Dar, de atunci, toate încercările de a ajunge la un nou acord de schimb au eşuat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.