Un analist rus, Igor Danşenko - care a participat, ca sursă, la dosarul controversat compilat în timpul campaniei electorale prezidenţiale americane din 2016 de către fostul spion britanic Christopher Steele cu informaţii neverificate prin care îl lega pe Donald Trump de Kremlin, este acuzat de faptul că a minţit poliţia federală (FBI) şi a fost arestat, relatează AFP.
Idor Danlenko, în vârstă de 43 de ani, a fost inculpat cu privire la falsă mărturie în faţa unui mare juriu, care îl acuză de faptul că a minţit anchetatori federali - în cinci rânduri - în 2017 cu privire la ”surse ale anumitor informaţii pe care le-a furnizat” fostului ofiţer de la MI6 Christopher Steele, anunţă Departamentul american al Justiţiei.
Acest fost consultant în afaceri rus, la think tank-ul Brookings Institution, a fost arestat joi şi urma să fie prezentat în faţa unei judecătoare federale în statul Virginia.
Procedurile declanşate împotriva acestuia fac parte dintr-o anchetă a procurorului special John Durham - numit la sfârşitul mandatului lui Donald Trump să facă lumină asupra originii şi gestionării de către FBI a ”anchetei ruse”.
Aceste investigaţii complexe, iniţiate în timpul campaniei electorale prezidenţiale din 2016, cu privire la o eventuală complicitate între magnatul în domeniul imobiliar şi Rusia au fost denunţate mereu de către Donald Trumpdrept o ”vânătoare de vrăjitoare” orchestrată de către adversarii săi.
Trump consideră, de asemenea, că ”raportul Steele” a jucat un rol major în această poveste.
Christopher Steele - mandatat de către tabăra democrată în timpul campaniei în vederea alegerilor prezidenţiale din 2016, - a compilat informaţii clasificate brute, neverificate, care-l legau pe candidatul republican de Kremlin.
Raportul lui Steele - care conţine acuzaţii murdare niciodată confrmate, dar şi acuzaţii care s-au dovedit false, precum o aşa-zsă călătorie la Praga a fostului avocat al miliardarului Michael Cohen - a fost publicat pe site-ul Buzzfeed cu zece zile înainte de învestirea lui Donald Trump, în ianuarie 2017.
Britanicul şi-a transmis anterior documentul FBI - care s-a bazat pe anumite pasaje din acesta pentru a-i plasa sub supraveghere pe anumiţi apropiaţi ai lui Trump.
Însă ancheta FBI a început înainte, în baza unor informaţii clasificate de la serviciile americane de informaţii.
În mai 2017, această anchetă a fost încredinţată procurorului special Robert Mueller care, după doi ani de investigaţii, a conchis că există numeroase probe ale unui amestec rus în campania electorală prezidenţială americană, dar că nu există ”probe suficiente” ale unei înţelegeri între Kremlin şi anturajul lui Trump, în pofida a aproximativ 40 de contacte cu oficiali ruşi, trecute sub tăcere de către aceştia
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.