O soră a lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării Statul Islamic (SI) mort într-o operaţiune a unui comando american la sfârşitul lui octombrie, a fost arestată de Turcia în nordul Siriei, a anunţat marţi un oficial turc de rang înalt, relatează AFP.
”Turcia a prins-o pe sora lui Abu Bakr al-Baghdadi la Azaz”, în nord-vestul Siriei, a declarat oficialul turc, sub protecţia anonimatului.
”Rasmiya Awad, născută în 1954, a fost prinsă într-un raid împotriva unei tabere în apropiere de Azaz”, a adăugat el.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Sora lui al-Baghdadi era împreună cu soţul său, o cumnată şi cinci copii, a precizat oficialul.
”Cei trei adulţi sunt pe cale să fie interogaţi”, a declarat el.
”Ceea ce vom afla (din aceste interogatorii) va ajuta Turcia, dar şi restul Europei, să se apere mai bine de terorişti”, a mai declarat el.
Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care dispune de o vastă reţea pe teren, a confirmat arestarea surorii lui al-Baghdadi, a soţului acesteia, cumnatei şi celor ”cinci copii mici” într-o tabără în apropiere de Azaz.
”Alţi patru irakieni au fost arestaţi”, a adăugat directorul SOHR Rami Abdel Rahman.
Oraşul Azaz se situează în sectorul de nord-vest al Siriei, aflat sub controlul Turciei în urma unei ofensive militare pe care a efectuat-o în 2016.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat la 27 octombrie moartea lui al-Baghdadi în cursul unui raid, în noaptea dinainte, în nord-vestul Siriei, la câţiva kilometri de frontiera cu Turcia.
La o zi după acest anunţ, Turcia a anunţat că serviciile sale de informaţii şi militarii săi au avut contacte ”intense” cu omologii lor americani în noaptea în care s-a desfăşurat operaţiunea militară care a condus la moartea lui al-Baghdadi.
Turcia - suspectată mult timp că a lăsat jihadişti să-i traverseze frontiera pentru a se duce în Siria, după izbucnirea războiului care devastează această ţară din 2011 - a fost însângerată de mai multe atentate comise de SI şi a intrat în 2015 în coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite.
Însă Ankara a fost acuzată în ultimele săptămâni de faptul că slăbeşte lupta împotriva elementelor dispersate ale Statului Islamic prin lansarea la 9 octombrie a unei ofensive împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), vârful de lance al luptei împotriva organizaţiei jihadiste.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...