Turcia a anunţat luni că va trimite membrii Statului Islamic (SI), deţinuţi în prezent în închisori, în ţările lor de origine, chiar dacă aceste ţări le-ar retrage cetăţenia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Noi îi vom trimite pe membrii SI în ţările lor, chiar dacă acestea le retrag naţionalitatea sau nu”, a declarat ministrul turc de Interne Süleyman Soylu într-o alocuţiune, la Ankara.

Ministrul turc, care a declarat sâmbătă că Turcia nu este un ”hotel pentru jihadişti”, a atacat ţări care le retrag cetăţenia cetăţenilor lor ce au intrat în SI, o măsură menită să facă imposibilă trimiterea acestora înapoi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Ei au implementat o nouă metodă. Ei spun «să le retragem cetăţenia (...). Să fie judecaţi acolo unde se află». Îmi imaginez că asta trebuie să fie o nouă regulă de drept internaţional”, a declarat ironic Süleyman Soylu, catalogând acest proces drept ”inacceptabil”.

Ministrul turc a anunţat că aproape 1.200 de ”combatanţi străini” SI, inclusiv occidentali, sunt deţinuţi în prezent de Turcia.

Potrivit ministrului, forţele turce au pus mâna pe 287 de membri sau rude ale unor membri SI, în cadrul ofensivei lansate la 9 octombrie de Ankara împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) în nord-estul Siriei.

Este neclar cum ar putea Turcia să trimită o persoană înapoi într-o ţară a cărei cetăţenie nu o mai are.

Ankara îndeamnă cu regularitate ţările europene să-şi ia înapoi cetăţenii care au intrat în SI în Siria, însă acestea sunt puţin dispuse să-i ia, din motive de securitate şi din cauza nepopularităţii unei asemenea măsuri.

O serie de texte, precum Convenţia de la New York din 1961, interzic ţărilor semnatare să facă o persoană apatridă - adică să o lase fără naţionalitate.

Însă unele ţări - ca Marea Britanie sau Franţa - au retras cetăţenia mai multor cetăţeni de-ai lor binaţionali.

În august, Londra i-a retras paşaportul lui Jack Letts - supranumit ”Jihadi Jack” -, care avea la acelmoment dublă naţionalitate, britanică şi canadiană.

Iar la sfârşitul lui octombrie, Parisul i-a retras naţionalitatea franceză francezo-marocanului Fayçal Aït Messoud, care a înercat să se ducă în Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.