Militari turci şi ruşi au început vineri să patruleze împreună, în nord-estul Siriei, în urma unui acord care a pus capăt unei ofensive a Ankarei contra forţelor kurde siriene, a constatat un corespondet AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Misiunile de patrulare au început la ora 9.00 GMT (12.00, ora României), într-un sat din regiunea Dirbassiyeh, a constatat corespondentul AFP aflat de partea turcă a frontierei, unde armata turcă a adus jurnalişti pentru a putea acoperi evenimentul.

Militarii, la bordul a aproximativ zece vehicule militare turce şi ruse s-au îndreptat către estul Dirbassiyeh, pentru a patrula într-o fâşie de teritoriu cu o lungime de câteva zeci de kilometri, potrivit unor surse militare turce.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În baza unui acord încheiat la 22 octombrie la Soci între preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi rus Vladimir Putin, miliţia kurdă siriană Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) a avut ultimatum până marţi, la ora 15.00 GMT (18.00, ora României), să se retragă din poziţii de la frontiera cu Turcia.

”Primele patrule turco-ruse comune cu unităţi terestre şi aeriene sunt în curs în nord-estul Siriei, conform acordului de la Soci”, a confirmat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat.

Turcia intenţionează să implementeze o ”zonă de securitate” cu o lăţime de 30 de kilometri de-a lungul frontierei sale cu Siria, pentru a o despărţi de YPG, pe care le cataloghează drept ”teroriste”, dar care sunt aliatele occidentalilor în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

CORFIRMAREA ARMATEI RUSE

La Moscova, armata rusă a confirmat, la rândul ei, lansarea acestor misiuni de patrulare.

”Din patrulă fac parte nouă vehicule ruse şi turce, iar securitatea coloanei este asigurată de un (vehicul militar blindat de tip) BTR-82 aparţinând armatei ruse. Itinerariul are peste 110 kilometri” lungime, a precizat armata rusă într-un comunicat.

Acordul cu Rusia şi alt acord, încheiat la 17 octombrie cu Statele Unite, au permis oprirea unei ofensive pe care Turcia a lansat-o la 9 octombrie împotriva forţelor kurde.

Ministrul rus al Aprării Serghei Şoigu a anunţat marţi că retragerea combatanţilor kurzi s-a încheiat.

Erdogan a declarat joi că Turcia ar putea verifica relaitatea acestei retrageri, după lansarea patrulelor comune cu ruşii.

În urma ultimei sale ofensive, Turcia - care controla deja porţiuni întregi din nordul Siriei în urma precedentelor două operaţiuni la vest de Eufrat - a putut să-şi extindă prezenţa la est de fluviu, prin implementarea unei ”zone de securitate” cu o lungime de 120 de kilometri şi o lăţime de 30 de kilometri, între localităţile siriene Tal Abyad şi Ras al-Ain, din care i-a dislocat pe combatanţii YPG în ultima ofensivă.

Prezenţa armatei regimului sirian al lui Bashar al-Assad - chemată în ajutor de YPG - în alte sectoare ale frontierei împiedică, însă, Ankara să extind această fâşie la o lungime de 450 de kilometri, aşa cum intenţiona.

Însă, potrivit acordului de la Soci, Moscova s-a angajat să facă YPG să plece din aceste sectoare, în coordonare cu armata siriană, să le respingă la 30 de kilometri de frontiera turcă şi să lanseze patrule comune cu armata turcă pe o lăţime de zece kilometri în teritoriul sirian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.