Mii de persoane au ieşit, sâmbătă, pe străzile din Seul pentru a protesta faţă de destituirea din ziua precedentă a fostului preşedinte sud-coreean Yoon Suk Yeol. Decizia judecătorilor a fost luată ca urmare a tentativei eşuate a preşedintelui de a impune legea marţială la începutul lunii decembrie, potrivit AFP.
Cei opt judecători ai Curţii Constituţionale au decis vineri în unanimitate să îl destituie, după o procedură îndelungată, declanşând alegeri prezidenţiale anticipate în termen de 60 de zile.
Verdictul a provocat explozii de bucurie în faţa sediului Curţii.
Sâmbătă, purtând impermeabile pentru a se proteja de ploaie, mii de susţinători ai fostului preşedinte s-au adunat în centrul Seulului pentru a protesta faţă de decizia, scandând: „Impeachment invalid!
"Decizia Curţii Constituţionale a distrus democraţia liberă a ţării noastre", a declarat Yang Joo-young, 26 de ani, pentru AFP.
Yoon a uimit Coreea de Sud în noaptea de 3 spre 4 decembrie, declarând în mod surprinzător legea marţială şi trimiţând armata să preia controlul asupra parlamentului dominat de opoziţie. Însă un număr suficient de deputaţi au reuşit să se reunească pentru a-i contracara rapid planurile.
Fostul lider conservator şi-a justificat acţiunile făcând referire la ameninţările din partea „forţelor comuniste nord-coreene” şi la dorinţa sa de a „elimina elementele ostile statului” şi a afirmat, de asemenea, fără dovezi, că alegerile anterioare au fost fraudate.
Mulţi dintre susţinătorii săi au repetat aceste afirmaţii în fiecare weekend de la începutul crizei politice în decembrie.
Liderul opoziţiei, Lee Jae-myung, favoritul clar al alegerilor prezidenţiale anticipate, este mai degrabă în favoarea unei politici de apropiere de Coreea de Nord.
Mulţi din tabăra pro-Yoon îl acuză de conspiraţie cu regimul comunist de la Phenian şi consideră că declararea legii marţiale a fost necesară.
Curtea Constituţională, pe de altă parte, a decis că lovitura de stat a reprezentat „o ameninţare gravă la adresa stabilităţii republicii democratice”. Yoon se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii penale de insurecţie - o infracţiune pasibilă de pedeapsa cu moartea.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.