Profesoara Poh Yuan Nie, în vârstă de 57 de ani, este căutată de Interpol, deoarece a fugit din Singapore după ce a conceput o înşelătorie elaborată în timpul examenelor anuale GCE O Level ale ţării din Asia de Sud-Est, pe care elevii le susţin în ultimul an de liceu, relatează CNN.
Poh nu s-a predat poliţiei, după ce un tribunal a condamnat-o la patru ani de închisoare pentru că a elaborat o escrocherie, în care ea şi trei complici ai săi au oferit răspunsuri elevilor folosind un sistem de camere corporale, căşti şi dispozitive Bluetooth.
Potrivit documentelor din instanţă, Poh, în vârstă de 57 de ani, şi cei trei complici ai săi – nepoata ei Fiona Poh Min, fosta iubită Tan Jia Yan şi un cetăţean chinez pe nume Feng Riwen – au fost plătiţi fiecare cu 8.000 de dolari singaporezi (6.100 dolari) de către un bărbat din China pentru ajuta şase elevi cu vârsta cuprinsă între 17 şi 20 de ani – tot din China – să promoveze examenele GCE în 2016, astfel încât să poată intra în colegiile locale.
Plata ar fi fost rambursată integral dacă studenţii nu ar fi promovat examenele.
La instrucţiunile lui Poh, cei şase elevi au purtat căşti de culoarea pielii şi au lipit telefoane mobile şi dispozitive bluetooth pe corpul lor, astfel încât să poată primi răspunsuri de la Tan, care s-a dat drept studentă.
Cu ajutorul unui telefon cu cameră ascunsă, lipit de piept, Tan a transmis în direct întrebările lui Poh şi celorlalţi doi tutori din centrul de şcolarizare, care apoi au elaborat răspunsurile şi le-au dat studenţilor.
Au fost descoperiţi când un supraveghetor a a auzit zgomote neobişnuite venind de la unul dintre elevi, care a recunoscut totul când a fost interogat.
După un proces de un an care s-a încheiat în 2020, Poh a fost condamnată pentru 27 de acuzaţii de înşelăciune şi condamnată la patru ani de închisoare. Ea a ajuns pe lista Interpol, care a inclus o fotografie şi a enumerat acuzaţiile ei de „încurajare la înşelăciune”.
Poliţia din Singapore, care a solicitat intervenţia Interpol, a spus că Poh urma să înceapă pedeapsa de închisoare în septembrie, dar nu s-a predat.. Cei trei complici ai ei îşi ispăşesc în prezent pedeapsa de închisoare, a spus poliţia.
„Poh a fost condamnată pentru o serie de infracţiuni de înşelăciune, după ce a conspirat cu studenţii pentru a trişa la examenele GCE O Level din 2016”, a declarat Poliţia din Singapore într-un comunicat, adăugând că au fost emise şi mandate locale pentru arestarea ei.
„În septembrie 2022 i s-a ordonat să se predea pentru a-şi ispăşi pedeapsa de închisoare, dar nu a făcut acest lucru”.
Potrivit Interpol, unităţile globale de aplicare a legii sunt solicitate să localizeze şi să aresteze persoane în temeiul Notificărilor Roşii – în aşteptarea extrădării, predării sau a altor acţiuni legale.
Cazul a scos în evidenţă un sistem şcolar care este clasat printre cele mai bune din lume şi este cunoscut pentru competitivitatea sa.
Guvernul din Singapore a implementat o serie de reforme în ultimii ani, menite să uşureze povara mentală asupra studenţilor care se pot confrunta cu o presiune imensă pentru a obţine note bune.
Examenele GCE O Level pot fi o perioadă deosebit de stresantă, deoarece definesc întreaga performanţă de liceu a unui elev şi determină la ce colegiu local sau institut profesional poate merge. Examenele, cunoscute integral sub numele de Certificat General de Educaţie Nivel Obişnuit, sunt teste naţionale la matematică, ştiinţe, limbi străine şi umaniste.
Acestea sunt conduse în comun de Cambridge Assessment International Examination şi de Ministerul Educaţiei din Singapore. Ele nu sunt la fel cu examenele anuale britanice GCSE.
Examenele GCE sunt susţinute de obicei de studenţi cu vârsta de 16 şi 17 ani şi sunt deschise şi candidaţilor privaţi. În fiecare an, în jur de 30.000 de studenţi susţin examenele, conform estimărilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.