Numeroase personalităţi i-au adus vineri omagii fostului cancelar german Helmut Kohl, care a încetat din viaţă la vârsta de 87 de ani, relatează The Guardian.
La Bruxelles, drapelele europene au fost coborâte în bernă, în semn de respect pentru marele om de stat.
Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a deplâns pierderea unui „mare european şi unui prieten foarte apropiat”. “Helmut Kohl a umplut casa europeană cu viaţă – nu numai pentru că a construit poduri la vest, precum şi la est, dar şi pentru că nu a încetat niciodată să creeze schiţe şi mai bune pentru viitorul Europei”, a declarat el.
Formaţiunea sa, CDU, a publicat pe Twitter o fotografie cu fostul cancelar, însoţită de textul “Suntem în doliu”.
Ministrul german de Externe Sigmar Gabriel l-a numit pe Kohl “un mare om de stat, un politician german măreţ şi, mai presus de orice, un mare european, care a făcut multe nu numai pentru a aduce unitate germană, ci şi pentru ca Europa să devină una”.
„Aceasta este marea sa moştenire. Pentru aceasta ne vom aminti de el. Gândurile noastre sunt alături de familia şi copiii lui. Un german cu adevărat mare a murit”, a declarat Gabriel într-un comunicat.
Fostul preşedinte american George H.W. Bush a declarat că el şi soţia sa, Barbara, “plâng pierderea unui adevărat prieten al libertăţii, a unui bărbat pe care îl consider unul dintre cei mai mari lideri din Europa post-război”.
« Lucratul îndeaproape cu foarte bunul meu prieten pentru a încerca să obţinem un sfârşit paşnic pentru Războiul Rece şi unificarea Germaniei, în cadrul NATO, va rămâne una dintre cele mai mari bucurii ale vieţii mele”, a mai spus el într-un comunicat. “Helmut a fost o stâncă”, a adăugat fostul preşedinte.
Succesorul lui Kohl în funcţia de cancelar, Gerhard Schroeder, l-a numit “un mare patriot şi european (…). Unificarea ţării noastre şi continentului nostru va fi legată pentru totdeauna de numele său”.
Ministrul italian pentru Afaceri Europene, Sandro Gozi, a scris pe Twitter: “Am pierdut un mare lider, mai presus de toate un european cu viziune şi curaj. Ne-a fost dor de el şi ne va fi dor de el. Trebuie să îi urmăm exemplul şi să relansăm UE”.Kohl a ieşit din politică în 2002. După ce a suferit un accident casnic, căzând, în 2008, s-a confruntat cu defecte de vorbire şi a rămas în cărucior cu rotile.
În aprilie anul acesta, el a primit despăgubiri în valoarea de un milion de euro pentru o biografie neautorizat, despre care judecătorul a apreciat că “încalcă profund” drepturile personale ale fostului cancelar german.
În ultima sa intervenţie publică, el a avertizat liderii europeni în legătură cu “graba şi severitatea inutile” după votul Marii Britanii de a ieşi din UE, în 2016.
Kohl a fost una dintre figurile-cheie ale politicii europene în a doua jumătate a secolului al XX-lea. El a servit drept cancelar al Germaniei timp de 16 ani, din 1982 până în 1998 – cel mai lung mandat din istoria ţării.
Anterior, el a fost preşedinte al landului Rhenania-Palatinat, timp de şapte ani.
Kohl a fost mentor al actualului cancelar, Angela Merkel, căreia i-a dat primul său post ministerial, în 1991. Însă relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat după ce Merkel s-a întors împotriva sa, după un scandal privind finanţarea partidului, în 1999.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...