Numărul incidentelor antisemite înregistrate în 2023 a fost mult mai mare decât în 2022, în majoritatea ţărilor cu minorităţi evreieşti semnificative. În Franţa, numărul atacurilor antisemite a crescut de la 436 în 2022 la 1.676 în 2023, potrivit raportului anual al Ligii Anti-Defăimare (ADL), principalul grup pentru drepturile evreilor, relatează Ouest France.
Nivelul actelor antisemite înregistrate la nivel mondial în 2023 este "fără precedent", a tras un semnal de alarmă, duminică, principalul grup de apărare a drepturilor evreilor, în urma publicării raportului său anual.
Nivelul actelor antisemite înregistrate la nivel mondial în 2023 este "fără precedent", a avertizat ADL.
Redactat împreună cu Universitatea din Tel Aviv, studiul arată că incidentele antisemite de anul trecut au depăşit cu mult cifrele din 2022 în majoritatea ţărilor cu minorităţi evreieşti semnificative, inclusiv în Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Australia, Italia, Brazilia şi Mexic.
Hărţuire, vandalism şi agresiuni
Aceste acte includ hărţuirea, vandalismul şi agresiunile împotriva firmelor deţinute de evrei, instituţiilor şi organizaţiilor evreieşti şi studenţilor evrei. Metodologia adoptată, şi contestată, include retorica antisionistă, activismul şi apelurile la "rezistenţă" în teritoriile palestiniene.
Raportul enumeră 8.873 de incidente în Statele Unite în 2023, dintre care 5.204 între 7 octombrie şi sfârşitul anului 2023. În Franţa, numărul de atacuri antisemite a crescut de la 436 în 2022 la 1.676 în 2023, cu o creştere a atacurilor fizice de la 43 la 85, potrivit raportului. În Marea Britanie, numărul incidentelor a crescut de la 1.662 la 4.103, dintre care 266 de atacuri fizice, potrivit raportului ADL, care utilizează cifre ale Community Security Trust din Marea Britanie, relatează Agenţia France Presse.
"Un tsunami de ură" după atacul din 7 octombrie
Potrivit autorilor acestui raport, a cărui publicare coincide cu Ziua de comemorare a Shoah şi a eroismului (în ebraică Yom HaShoah), incidentele antisemite au crescut înainte de începerea războiului dintre Hamas şi Israel. Dar acest conflict a alimentat violenţa.
"Consecinţele atacului oribil al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie au fost urmate de un tsunami de ură împotriva comunităţilor evreieşti din întreaga lume", a declarat Jonathan Greenblatt, şeful ADL, cu sediul la New York. "Raportul din acest an este incredibil de alarmant, cu niveluri fără precedent de acte antisemite documentate, inclusiv în Statele Unite", a adăugat el. Atât de mult încât, "dacă tendinţa actuală continuă, va cădea cortina peste posibilitatea de a duce o viaţă de evreu în Occident: purtarea unei Stele a lui David, frecventarea sinagogilor şi a centrelor comunitare, trimiterea copiilor la şcoli evreieşti, participarea la un club evreiesc în campus sau vorbirea limbii ebraice", scrie în ziar profesorul Uriya Shavit de la Universitatea din Tel Aviv.
Dezbatere globală pe tema antisemitismului
La 7 octombrie 2023, comandouri Hamas infiltrate în sudul Israelului din Gaza au lansat un atac soldat cu peste 1.170 de morţi, în principal civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe date oficiale israeliene. În timpul atacului, peste 250 de persoane au fost răpite şi de atunci 128 au rămas captive în Gaza, dintre care 35 au murit, potrivit armatei.
Ca ripostă, forţele israeliene au lansat o ofensivă aeriană şi terestră de amploare în teritoriul palestinian Gaza, care s-a soldat până în prezent cu 34.654 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas. Acest bilanţ a declanşat un val de manifestaţii pro-palestiniene în campusurile universitare americane şi în întreaga lume, alimentând o dezbatere globală acerbă privind antisemitismul, unii denunţând-o ca pe o retorică a urii împotriva evreilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.