La sfârşitul lunii aprilie a fost înregistrat un număr record de 120 de milioane de persoane strămutate cu forţa în lume, potrivit datelor publicate joi de ONU. Războaiele din Gaza, Sudan şi Birmania au crescut foarte mult numărul persoanelor forţate să îşi părăsească locuinţele de mai bine de un an, a precizat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în raportul său anual.
"Războiul rămâne principalul motor al strămutărilor masive", a explicat şeful UNHCR, Filippo Grandi, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.
La sfârşitul anului trecut, 117,3 milioane de persoane au fost strămutate. Aceasta este cu aproape 10 milioane mai mult decât în anul precedent şi marchează 12 ani consecutivi de creştere. De asemenea, numărul persoanelor strămutate cu forţa este de aproape trei ori mai mare decât în 2012, iar numărul persoanelor strămutate este acum echivalent cu populaţia Japoniei.
Filippo Grandi a declarat pentru AFP că a văzut în această cifră o "acuzaţie teribilă a stării lumii". Există o creştere palpabilă a crizelor, iar schimbările climatice alimentează şi mai mult focul conflictelor din întreaga lume. Anul trecut, UNHCR a declarat 43 de situaţii de urgenţă în 29 de ţări, de peste patru ori mai mult decât era normal în urmă cu doar câţiva ani, a insistat Filippo Grandi. El a deplâns "modul în care conflictele sunt conduse... cu un dispreţ total" faţă de dreptul internaţional şi "adesea cu scopul specific de a teroriza populaţiile", ceea ce "desigur" contribuie la consolidarea fenomenului. Filippo Grandi a recunoscut că, în prezent, nu pare să existe prea multe speranţe de a inversa această tendinţă. "Dacă nu se va produce o schimbare în geopolitica internaţională, din păcate, văd că această cifră va continua să crească", a spus el.
Din totalul global pentru 2023, 68,3 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul propriei ţări, potrivit raportului publicat joi.
Numărul refugiaţilor şi al altor persoane care au nevoie de protecţie internaţională a crescut la 43,4 milioane, potrivit comunicatului. Agenţia a încercat încă o dată să infirme percepţia falsă că toţi refugiaţii şi alţi migranţi se îndreaptă spre ţările bogate. "Majoritatea refugiaţilor sunt găzduiţi în ţările vecine, iar 75% dintre ei locuiesc în ţări cu venituri mici şi medii care, împreună, produc mai puţin de 20% din veniturile mondiale", se arată în raport.
Războiul civil care face ravagii în Sudan din aprilie 2023 a dus la strămutarea a peste nouă milioane de persoane suplimentare, lăsând aproape 11 milioane de sudanezi dezrădăcinaţi până la sfârşitul anului 2023, potrivit UNHCR. Iar cifrele sunt în continuare în creştere. Filippo Grandi a subliniat că multe persoane continuă să fugă în Ciadul vecin, care a primit aproximativ 600.000 de sudanezi în ultimele 14 luni. "Sute şi sute de persoane traversează zilnic o ţară devastată pentru a merge într-una dintre cele mai sărace ţări din lume", a declarat el pentru AFP.
În Republica Democrată Congo şi în Birmania, alte milioane de persoane au fost, de asemenea, strămutate anul trecut din cauza luptelor violente.
Iar în Fâşia Gaza, ONU estimează că 1,7 milioane de persoane - 75% din populaţie - au fost strămutate de la războiul lansat de Israel ca represalii la atacul Hamas asupra teritoriului său la 7 octombrie.
În ceea ce priveşte Ucraina, care luptă împotriva invaziei ruseşti, aproximativ 750.000 de persoane au fost nou strămutate în interiorul ţării anul trecut, cu un total de 3,7 milioane de persoane strămutate în interiorul ţării înregistrate până la sfârşitul anului 2023. Iar numărul de refugiaţi şi solicitanţi de azil ucraineni a crescut cu peste 275.000, ajungând la şase milioane, potrivit comunicatului.
Siria rămâne cea mai mare criză de strămutare din lume, cu 13,8 milioane de persoane încă strămutate cu forţa în interiorul şi în afara ţării, a precizat UNHCR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.