Dosarul ”genocidului” în care Africa de Sud cere celei mai înalte jurisdicţii a ONU să ordone o încetare a focului în Războiul din Fâşia Gaza este ”complet rupt” de realitate, respinge vineri Israelul în faţa judecătorilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Africa de Sud prezintă Curţii a patra oară un tablou complet rupt de fapte şi circumstanţe”, a declarat reprezentantul Israelului, Gilad Noam, în faţa completului Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, în Olanda.

”Un război tragic este în curs, dar nu există un genocid”, a dat el asigurări.

Pretoria a cerut CIJ să dispună ca Israelul să-şi înceteze incursiunea la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, esenţială în opinia Israelului pentru a elimina activişti ai mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat joi drept ”decisivă” Bătălia de la Rafah, după anunţarea unei ”intensificări” a operaţiunilor militare în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, în pofida unor temeri internaţionale cu privire la populaţia civilă.

Avocaţii Pretoriei au declarat joi, la CIJ, că ”genocidul” comis de Israel a atins un ”nivel oribil”, evcând gropi comune, acte de tortură şi o blocare a ajutorului umanitar.

”Africa de Sud şi-a exprimat speranţa, la ultima nostră înfăţişare în această Curte, a unei încetări a acestui proces genocidar, cu scopul protejării Palestinei şi poporului său”, a declarat reprezentantul Pretoriei, Vusimuzi Madonsela.

”În loc de acest lucru, genocidul Israelului a continuat într-un ritm susţinut şi tcomai a atins un nou nivel oribil”, a denunţat el.

CIJ a dispus într-o hotărâre, în ianuarie, ca israelul să facă tot ceea ce poate pentru a preveni orice act de genocid şi a permite intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.

Însă Curtea nu a mers până la a ordona un armistiţiu.

Or Pretoria consideră că evoluţia situaţiei pe teren - şi anume operaţiunea de la Rafah - necesită o nouă ordonanţă a CIJ.

”PROTECŢIE ÎMPOTRIVA UNI GENOCID”

Operaţiunea israeliană de la Rafah ”este ultima etapă a distrugerii (Fâşiei) Gaza şi a poporului său palestinain”, a acuzat un avocat al Africii de Sud, Vaughan Lowe.

”Rafahul este cel care a adus Africa de Sud în faţa Curţii. Însă toţi palestinienii, ca grup naţional, etnic şi rasial au nevoie de protecţie împotriva genocidului pe care Curtea o poate ordona”, a subliniat el.

Ordonanţele CIJ, care tranşează diferende între state, au caracter constrângător juridic, însă Curtea nu are niciun mijloc prin care să impună respectarea acestora.

Pretoria cere CIJ trei noi măsuri de urgenţă - până când aceasta se pronunţă pe fond cu privire la acuzaţia potrivt căreia Israelul încalcă Convenţia ONU privind genocidul din 1948.

Africa de Sud cere ca CIJ să ordone Israelului să înceteze ”imediat” toate operaţiunile militare în Fâşia Gaza, inclusiv la Rafah, să permită un acces umanitar şi să dea socoteală cu privire la măsuri pe care le-a luat în punerea în aplicare a prevederilor acestor ordinanţe.

La 7 octombrie, comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza în sudul Israelului au comis un atac soldat cu moartea a peste 1.170 de persone, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Peste 250 de persoane au fost răpite în timpul atacului, iar 128 sunt ţinute ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 38 ar fi murit, potrivit armatei israeliene.

O ofensivă vastă lansată de Israel ca represalii a devastat Fâşia Gaza, unde au fost ucise 35.303 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui ultim bilanţ al Ministerului Sănătăţii al Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.