Germania subliniază marţi, în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, că securitatea Israelului se află ”în centrul” politici sale externe şi respinge acuzaţii ale Nicaraguei potrivit cărora Berlinul ar facilita un ”genocid” în Fâşia Gaza, relatează AFP.
Având în vedere situaţia în Fâşia Gaza, teatrul unui război devastator între Israel şi Hamas, Nicaragua a dat Germania în judecată la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, denunţând susţinerea militară germană a Guvernului israelian.
Această ţară din America Centrală acuză Germania de încălcarea Convenţiei ONU a genocidului din 1948, încheiat în urma Holocasutului, prin furnizarea de armament Israelului.
”Istoria noastră este motivul pentru care securitatea Israelului de află în centrul politicii externe germane”, a declarat la CIJ reprezentnta Germaniei, Tania von Uslar-Gleichen.
”Germania respinge ferm acuzaţiile formulate de Nicaragua. Ele nu au nicio bază în fapte sau în drept”, a declarat ea.
Managua atacă Germania, ci nu Statel Unite, principalul aliat al Israelului, deoarece Washingtonul nu recunoaşte competenţa Curţii, au anunţat avocaţii Nicaraguei.
Această cere jurisdicţiei ONU să emită ordonanţe de urgenţă în timp ce examinează dosarul în ansamblu.
Managua le cere judecătorilor CIK să ordone Berlinului să înceteze să furnizeze armament şi alte ajutoare Israelului.
Hotărârile pronunţate de către CIJ au caracter constrângăror, însă Curtea nu dispune de niciun mecansim de aplicare.
Ea a ordonat Rusiei, de exemplu, să pună capăt invaziei Ucrainei, însă în zadar.
Nicaragua a criticat luni Germania din cauza susţinerii Israelului, apreciind că este ”patetic” să dea armament Guvernului israelian şi să furnizeze în acelaşi timp ajutor Fâşiei Gaza, o prezentare denunţată drept ”grosolan părtinitoare” de către Berlin.
”Germania nu furnizează armament decât în baza unui examen minuţios, care depăşeşte cu mult exigenţele dreptului internaţional”, a subliniat Tania von Uslar-Gleichen.
Această furnizare de armament şi alte echipamente militare Israelului este ”supusă unei evaluări continue a situaţiei pe teren”, a insistat ea.
”ANCORATĂ ÎN DREPT”
”Acţiunea Germaniei în acest conflict este ferm ancorată în dreptul internaţional”, a subliniat ea.
”În ceea ce priveşte ajutorul umanitar, Germania continuă să furnizeze o susţinere umanitară (Fâşiei Gaza) zilnic, în condiţii extrem de dificile”, a declarat alt reprezentant al Germaniei, Christian Tams.
”Imediat ce privim mai de aproape, acuzaţiile Nicaraguei se prăbuşesc”, le-a spus el judecătorilor.
CIJ a fost înfiinţată să tranşeze diferende între naţiuni şi a devenit un actor-cheie în Războiul din Fâşia Gaza.
În altă procedură, Africa de Sud acuză Israelul de comiterea unui ”genocid” în Fâşia Gaza, o acuzaţie pe care Israelul o neagă cu vehemenţă.
În acest dosar, Curtea a ordonat Israelului să facă tot ceea ce poate pentru a împiedica orice act de genocid şi şi-a înăsprit poziţia recent, dispunând măsuri suplimentare prin care obligă Israelul să crească accesul umanitar.
Fâşia Gaza este teatrul unui război sângeros şi devastator între Israel şi Hamas, declanţat de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene în sudul Israelului la 7 octombrie, soldat cu 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.
Peste 250 de persoane au fost răpite, iar 120 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 34 au murit, potrivt unor oficiali israelieni.
Ca represalii, Israelul a jurat să ”distrugă” Hamasul şi a lansat o vastă ofensivă care s-a soldat până în prezent cu 33.207 de morţi, majoritatea copii şi femei,, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, care se află la putere în enclavă din 2007.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.