Opt oameni, între care un copil, au fost ucişi în timpul confruntărilor care au avut loc sâmbătă în Nicaragua între forţele de securitate şi protestatari, potrivit Centro Nicaragüense de Derechos Humanos (CENIDH).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şapte persoane au fost ucise în capitala Managua şi una, în Masaya, a transmis Georgina Ruiz, activistă a CENIDH, citată de AFP.

Organizaţia a mai anunţat că peste 200 de oameni au murit în protestele care au început în urmă cu două luni, în care populaţia cere preşedintelui Daniel Ortega să renunţe la funcţie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Începând cu miezul nopţii, poliţia şi forţele paramilitare au intrat în şase cartiere din estul Managua, inclusiv în Universitatea Naţională Autonomă din Nicaragua (UNAN).

Între decedaţi se numără doi studenţi, ucişi în zona Universităţii din Managua, şi doi minori - un adolescent de 17 ani şi un copil care a fost împuşcat în cap. 

Copilul a fost ucis în timp ce mama lui îl ducea la bona lui. „A fost împuşcat de poliţie. I-am văzut. Erau poliţişti”, a declarat mama copilului pentru postul de televiziune Cien por Cien Noticias.

Guvernul a negat acuzaţiile, spunând că de vină sunt criminalii din zona universitară.

UNAN este una dintre bazele protestatarilor din Managua. Aproximativ 450 de studenţi protestează aici de mai multe săptămâni. Ei stau în corturi şi în săli de clasă.

„Guvernul lui Ortega continuă represiunea şi să îi ucidă pe tineri”, a scris CENIDH pe Twitter.

Potrivit lui Alvaro Leiva, reprezentant al Asociaţiei Pro Drepturile Omului, atacul faţă de universitate a fost cu intenţia de a „teroriza populaţia” înaintea marşului planificat pentru după amiaza zilei de sâmbătă, pentru memoria victimelor violenţelor. Organizatorii au anulat apoi marşul. Leiva i-a avertizat pe nicaraguani să rămână în alertă privind viitoare violenţe.

Alianţa Civică, organizaţie aflată în opoziţie, a propus ca sectoarele sociale să intre în grevă pentru 48 de ore, pentru a-l forţa pe Ortega să plece.

Biserica Romano-Catolică este cea care mediază discuţiile dintre grupurile de opoziţie şi guvern, cerând lui Ortega să revină luni la masa negocierilor pentru a discuta propunerea de a organiza alegerile programate în 2021 în martie 2019, într-o încercare de a pune capăt crizei.

Ortega, în vârstă de 72 de ani, nu a răspuns iniţiativei episcopilor catolici, însă şi-a exprimat dorinţa de a face eforturi către democratizare.

Discuţiile dintre guvern şi Alianţa Civică au fost suspendate lunea trecută, după ce autorităţile nu au permis organizaţiilor internaţionale care luptă pentru drepturile omului să investigheze violenţele.

Protestele din Nicaragua au început pe 18 aprilie. Ele au luat amploare, oamenii cerând dreptate pentru cei ucişi şi plecarea lui Ortega şi a soţiei sale, vicepreşedinte, din funcţii.

Ortega, fost luptător în gherilă, a condus ţara din 1979 până în 1990 şi a revenit la putere în 2007. El se află acum la al treilea mandat consecutiv de preşedinte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.