China a acuzat luni ziarul The New York Times (NYT) că a folosit documente ”scoase din context”, după ce cotidianul a a divulgat în weekend arhive cu privire la politica regimului comunist în regiunea cu populaţie majoritar musulmană Xinjiang, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prestigiosul cotidian american a dezvăluit în weekend că a pus mâna pe un număr de peste 400 de pagini de documente interne ale puterii chineze, inclusiv discursuri secrete ale preşedintelui chinez Xi Jinping, care îndemna încă din 2014 la o luptă ”fără nicio milă” împotriva terorismului şi separatismului în această vastă regiune din nord-vestul ţării.

Potrivit unor organizaţii de apărarea drepturilor omului, peste un milion de musulmani, în principal de etnie uigură, se află în detenţie în tabere de reeducare politică în Xinjiang. Beijingul respinge această cifră şi evocă ”centre de formare profesională” menite să lupte împotriva radicalizării islamiste.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Întrebat despre divulgarea din NYT, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a justificat politica Beijingului în regiune, afirmând că ”mai multe mii” de acte teroriste au fost comise în aceasta până la sfârşitul lui 2016.

”Exact din cauză că o serie de măsuri anti-terorism preventive au fost luate la momentul respectiv nu au mai fost atentate în ultimii trei ani”, şi-a exprimat el satisfacţia.

”Nu doar că NYT ignoră faptele, ci, în plus, a folosit metode îndoielnice constând în a scoate elemente din context pentru a publica aşa-zise documente interne şi a calomnia eforturile de deradicalizare şi (în domeniul) antiterorismului în Xinjiang”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Documentele secrete publicate de cotidianul american oferă o privire rară asupra mecanismelor aplicate în Xinjiang.

Potrivit ziarului, această enormă divulgare sugerează că politica implementată în regiune nu se bucură de unanimitate în cadrul puterii.

Documentele au fost transmise de către un membru al aparatului care şi-a exprimat speranţa ca ele să împiedice ca regimul - inclusiv preşedintele Xi Jinping - ”să scape de vina faţă de detenţiile generalizate” în această regiune.

”GHID” DE RĂSPUNSURI RUDELOR ÎNGRIJORATE

Între documente se află un discurs secret al lui Xi Jinping din 2014, în care preşedintele chinez îndeamnă să se lupte ”fără nicio milă” împotriva ”terorismului, infiltrării şi separatismului”, cu ”armele dictaturii democratice populare”.

Acest discurs a fost distribuit din 2016 unor fincţionari locali de rang înalt, pentru a justifica reprimarea, cu ordinul de ”a-i ridica pe toţi cei care trebuie să fie” ridicaţi.

Între documentele citate de NYT se află, de asemenea, un ”ghid” cu ajutorul căruia să se răspundă studenţilor care se întorc la Xinjiang şi se întreabă despre soarta membrilor familiei lor plasaţi în detenţie.

Funcţionarii sunt îndemnaţi să le spună că aceste rude nu au comis vreo infracţiune, ci au fost contaminate de ”virusul” extremismului şi trebuie să urmeze un tratament ”înainte ca boala să nu degenereze”.

Studenţii sunt îndemnaţi să stea liniştiţi, comportamentul lor având o influenţă asupra duratei detenţiei rudelor lor.

Documentele arată, de asemenea, cum s-au dezvoltat rapid aceste lagăre de internare după numirea, în august 2016, a lui Chen Quanguo, un funcţionar de rang înalt care a servit de asemenea în Tibet, la conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC) în regiune, scrie Reuters.

Politica Beijingului în Xinjiang a fost condamnată de Occident.

Însă, potrivit discursului lui Xi Jinping, citat de NYT, acesta se aştepta la aceste critici.

”Nu vă faceţi griji dacă forţe ostile plâng sau murdăresc imaginea Xinjiangului”, avertiza el în mai 2014, potrivit ziarului american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.