Atacul aerian de sâmbătă împotriva unor ţinte militare din Iran a fost ”precis şi puternic” şi şi-a ”atins toate obiectivele”, anunţă duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Benjamin Netanyahu a făcut această primă declaraţie publică despre atac în timpul unei ceremonii de comemorare ebraică a atacului Hamas de la 7 ocrombrie 2023 în sudul israelului.

”NE-AM ŢINUT PROMISIUNEA”

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Iranul a atacat Israelul cu sutre de rachete balistice, iar acest atac a eşuat”, a declarat el, referindu-se la atacul iranian cu rachetă de la 1 octombrie, când majoritatea rachetelor iraniene au fost interceptate de apărare israeliană antirachetă.

”Noi am promis atunci că vom reacţiona cu forţă, iar sâmbătă în zori ne-am ţinut promisiunea.”, a declarat el.

”Forţele Aeriene au atacat Iranul şi au lovit capacităţile de apărare ale Iranului şi de producţie a rachetelor care ne vizează”, a încheiat Benjamin Netanyahu.

HOTĂRÂREA TEHERANULUI ”NU ARE LIMITE”

Pe de altă parte, Iranul ”nu va ezita să reacţioneze în mod decisiv şi proporţional împotriva oricărei încălcări a integrirăţii sale teritoriale şi securităţii sale, la momentul oportun”, a ameninţat sâmbătă ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi.

Iranul şi-a afirmat sâmbătă dreptul de a se apăra în urma atacurilor israeliene vizând instalaţii militare, un ultim episod al ostilităţilor între cele două ţări inamice, care alimentează temeri ale unei escaladări militare în Orientul Mijlociu.

Israelul a anunţat pentru prima oară că a atacat Iranul în atacuri aeriene, sâmbătă în zori, vizând instalaţii de producţie de rachete.

Iranul a anunţat ”pagube limitate” şi patru militari ucişi.

Israelul a ameninţat apoi Iranul că-l va face să ”plătească un preţ mare” dacă ripostează, în contextul în care comunitatea internaţională îndeamnă la reţinere de frica unei deflagraţii.

”Sper că e sfârşitul”, a declarat preşedintele american Joe Biden, a cărui ţară este cel mai apropiat aliat al Israelului şi principalul furnizor de armament al acestuia.

Raidurile israeliene sunt o ripostă la un atac cu rachetă al Iranului împotriva teritoriului israelian la 1 octombrie, un angrenaj de violenţe legat de războaiele pe care israelul le poartă împotriva a două mişcări islamiste susţinute de către Teheran, Hamasul palestinian în Fâşia Gaza şi Hezbollahul în Liban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.