Noul preşedinte iranian Rbrahim Raisi a avertizat - într-o convorbire la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron, care l-a sunat să-l îndemne să reia ”rapid negocierile - că orice discuţie cu privire la Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian este necesar să respecte ”drepturile” Teheranului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această convorbire la telefon - de o oră - este prima convorbire telefonică a noului preşedinte iranian cu un lider occidental.

Franţa se află între ţările semnatare ale Acordul de la Viena, care a permis o relaxare a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului în schimbul unor angajamente ale Republicii islamie de a-şi limita programul nuclear.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras în mod uniltaeral Statele Unite din acest acord şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni dure vizând Teheranul care, ca represalii, a renunţat la majoritatea angajamentelor-cheie care-i limitau activităţile nucleare.

Macron a îndemnat Iranul ”să reia rapid negocierile la Viena, în vederea finalizării acestora şi încetării fără întîrziere a activităţilor nucleare pe care le continuă şi prin care încalcă acordul”, a anunţat luni preşedinţia franceză.

Ultraconservatorul Ebrahim Raisi - care-i succede moderatului Hassan Rohani, în mandatul căruia s-a semnat acordul - i-a transmis lui Macron că, ”în orice negocieri, drepturile poporului iranian este necesar să fie apărate, iar interesele naţiunii noastre garantate”.

”Americanii şi-au încălcat în mod clar obligaţiile prin impunerea unor noi sancţiuni”, a denunţat el, subliniind ”eşecul” ţărilor europene semnatare ale acordului de a ajuta Iranul să ocolească sancţiunile americane.

Raisi a depus jurământul la 5 august, în Parlament, unde a declarat că este deschis ”oricărui plan diplomatic” în favoarea unei ridicări a sancţiunilor care subminează economia iraniană şi unde a avertizat că Iranul nu va ceda în faţa unei ”politici de presiuni şi sabcţiuni”.

El a dat din nou asigurări că programul nuclear iranian este ”paşnic”.

Şase runde de negocieri au avut loc la Viena, din aprilie în iunie, între Iran şi marile puteri, într-o încercare de salvare a acordului. Ultima rundă a avut loc la 20 iunie şi nu s-a stabilit vreo dată în vederea unei continuări a acestor negocieri.

Oficiali iranieni au anunţat că negocierile de la Viena nu se vor relua înaintea intrării în funcţie a noului Guvern, iar un oficial de la Uniunea Europeană (UE) a evocat începutului lui septembrie în acest sens.

”DISUASIUNE” LA GOLFUL PERSIC

Raisi şi Macron au subliniat totodată nevoia unei consolidări a relaţiilor bilaterale.

Preşedintele iranian a exprimat de asemenea hotărârea Teheranului ”de a asigura securitatea şi de a-(şi) menţine (capacitatea) disuasiunii la Golful Persic şi în Marea Oman”.

Instalarea la putere a lui Raisi intervine în cntextul unor tensiuni, în urma unui atac cu drone sângeros, la 29 iulie, vizând petrolierul MT Mercer Street, administrat de o societate aparţinând unui miliardar israelian.

Atacul, comis în largul Omanului, s-a soldat cu moartea unui paznic britanic şi a unui membru român al echipajului.

Iranul este vizat de atunci de un val tot mai mare de acuzaţii ale Israelului, Statelor Unite şi Regatului Unit, care au dat foarte repede vina pe Teheran, în pofida deminţirilor acestuia.

Miniştrii de Externe din cadrul G7 au subliniat vineri că ”toate elementele de probă disponibile desemnează în mod clar Iranul”, o declaraţie respinsă puternic de Teheran.

Ministerul iranian de Externe a avertizat joi Israelul, inamicul său jurat, împotriva oricărei acţiuni militare ”imprudente” vizând Republica islamică.

Israelul a ameninţat la rândul său Teheranul, după ce l-a acuzat de faptul că a comis atacul vizând petrolierul în largul Omanului.

Iranul ”îi va înfrunta pe toţi cei care privează regiunea de securitate”, a avertizat Teheranul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.