Rusia a îndemnat miercuri să nu se ”exagereze” importanţa Debarcării aliaţilor, la 6 iunie 1944, în Normandia, a cărei 75-a comemorare are loc joi, şi să se ”micşoreze” astfel rolul URSS în înfrângerea lui Hitler, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Aportul Aliaţilor în înfrângerea celui de-al Treilea Reich este clar. Însă nu trebuie exagerat şi să se micşoreze prin asta semnificaţia eforturilor titanice ale Uniunii Sovietice, fără care această victorie pur şi simplu nu ar exista”, a declarat pentru presă o purtătoare de cuvţnt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Zaharova a ”adus omagiu tuturor celor care au căzut” şi a denunţat totodată o ”rescriere catastrofală a Istoriei” care dă - în filme şi articole de presă - Statelor Unite şi aliaţilor lor un rol predominant în înfrângerea naziştilor.

În opinia sa, ”Debarcarea din Normandia nu a avut vreo influenţă decisivă în ieşirea din al Doilea Război Mondial (...), determinată deja de victoria Armatei Roşii, înainte de toate la Stalingrad, Kursk” .

Donald Trump, Emmanuel Macron, regina Elizabeth a II-a şi 300 de veterani au lansat miercuri, la Portsmouth, în sudul Angliei, evenimente care marchează 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, la 6 iulie 1944. Comemorările continuă joi în Franţa.

Autrităţile ruse şi preşedintele rus Vladimir Putin - care nu participă la comemorări - denunţă de mulţi ani uitarea în care a căzut, în opinia lor, în Occident considerabilele sacrificii şi cele 27 de milioane de morţi sovietici în al Doilea Război Mondial.

Amintirea Marelui Război Patriotic - numele dat în Rusia conflictului armat între URSS şi Germania nazistă - rămâne sursa unei imense mândrii în ţară şi constituie un pilon esenţial al patriotismului promovat de Kremlin.

Un simbol al tensiunilor între rişi şi occidentali - majoritatea europenilor au boicotat în 2015 parada militară de la 9 mai, prin care Moscova a marcat 70 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, în contextul în care tensiunile erau în toi în criza din Ucraina, după anexarea Crimeei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.