Premierul desemnat al Poloniei Tadeusz Morawieckia a calificat drept "ameninţări urâte" avertismentele UE ca urmare a adoptării de către Parlament a unor modificări la legile Justiţiei, prin care sunt conferite Legislativului puteri sporite asupra sistemului judiciar, de exemplu control asupra selecţiei judecătorilor. Modificările au fost aprobate în pofida criticilor Uniunii Europene, care spune că sunt în contradicţie cu standardele ţărilor UE privind independenţa Justiţiei, fiind îndreptate împotriva statului de drept.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Seimul - Camera inferioară a Parlamentului polonez - a adoptat modificările legilor privind Curtea Supremă, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii din Polonia, acordând Parlamentului dreptul de a alege 15 din cei 25 de membri ai Consiliului Naţional de Justiţie, potrivit Deutsche Welle.

De asemenea, noile modificări legislative prevăd scăderea vârstei de pensionare a membrilor Curţii Supreme, de la 70 la 65 de ani, oferindu-i însă preşedintelui ţării dreptul de a decide care judecători îşi pot continua activitatea până la vârsta de 70 de ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Opoziţia susţine că această prevedere este "cu dedicaţie”, fiind îndreptată împotriva actualei preşedinte a Curţii Supreme, pe care puterea vrea să o înlăture prin pensionare, deşi are un mandat constituţional care i-ar permite să îşi exercite funcţia până în anul 2020.

Dacă modificările privind legile justiţiei vor trece şi de Senat şi vor fi promulgate de preşedintele Andrzej Duda, aceasta va duce la creşterea tensiunilor dintre Polonia şi Uniunea Europeană.

Partidul de guvernământ - Lege şi Justiţie - susţine că modificările legislative au ca scop eficientizarea actului de justiţie.

De partea cealaltă, criticii acestor măsuri sunt de părere că modificările legislative vor duce la creşterea autoritarismului partidului de guvernământ şi vor deschide calea spre dictatură.

Reprezentanţii partidului de guvernământ din Polonia folosesc drept argumente declaraţii precum "de acum, judecătorii vor fi egali cu ceilalţi oameni, nu deasupra lor”, "actul de justiţie va fi pus în slujba cetăţenilor”, "judecătorii sunt în slujba oamenilor, nu pentru a-i umili”.

O altă critică UE se referă la numeroase alte subiecte delicate, inclusiv la politica de imigraţie a Varşoviei şi a încercărilor guvernului de a controla media independentă.

Votul din Parlament a fost dat a doua zi după schimbarea premierului - Mateusz Morawiecki, fost ministru de Finanţe, i-a luat locul premierului Beata Szydlo, ca urmare a unor lupte din interiorul partidului de guvernământ.

Într-un interviu înregistrat şi difuzat de Telewizja Trwam la câteva ore după nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru şi citat de Politico, Morawiecki a respins ideea ca Poloniei să îi fie refuzat accesul la fondurile de coeziune, ca urmare a abuzurilor considerate de Uniunea Europeană ca fiind îndreptate împotriva statului de drept, şi a spus că acestea sunt "ameninţări urâte”.

"Polonia este o naţiune mare şi mândră şi nu va permite acest tip de şantaj”, a declarat el.

În acelaşi interviu, Morawiecki a calificat drept "neadevărate şi absurde" afirmaţiile conform cărora partidului de guvernământ, "Lege şi Justiţie", ar intenţiona să scoată Polonia din UE, el susţinând încă că încearcă să  "transforme” Uniunea.

"Facem parte din Uniunea Europeană şi vrem să transformăm această Uniune, să o recreştinăm. Acesta este visul meu”, a declarat noul premier polonez, care a afirmat că, în ceea ce îl priveşte, cel mai important lucru este acela că Dumnezeu i-a dat puterea de a sluji Polonia. Declaraţia a fost făcută la televiziunea Telewizja Trwam, parte a unui grup media deţinut de preotul catolic Tadeusz Rydzyk.

În acelaşi interviu, Mateusz Morawiecki descrie planul său pentru Polonia: "Vom construi o Polonie puternică şi eficientă, care să încorporeze valori creştine şi universale. Vom apăra toate aceste valori, aşa cum ne vom apăra unicitatea, împotriva laicizării şi derapajelor consumeriste, renunţării la principii şi la valori, care prevalează astăzi în Occident”. În acelaşi timp, Morawiecki declară că va continua să aplice măsuri de protecţie socială începute de vechiul cabinet, dar că va acţiona mai hotărât pe plan internaţional.

"Pentru a îndepărta etichetele nedrepte care ne-au fost puse”, a explicat Morawiecki scopul acţiunilor sale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.