Premierul indian Narendra Modi îndeamnă miercuri la o ”revenire la pace”, înainte de a pleca în Ucraina, la câteva săptămâni după ce l-a înfuriat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski din cauză că l-a îmbrăţişat pe preşedintele rus Vladimir Putin în timpul unei vizite la Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Narendra Modi, în vârstă de 73 de ani, urmează să fie primit - joi - de către omoloful său polonez Donald Tusk, în Polonia, iar vineri să efectueze o vizită în Ucraina, unde urmează să fie primit de către preşedintele Volodimir Zelenski.

”În calitate de prieten şi partener, sperăm la o revenire rapidă a păcii şi stabilităţii în regiune”, declară Narendra Modi pe reţele de socializare.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Premierul indian menţine un echilibru delicat între legăturile istorice solide ale Indiei cu Rusia şi căutarea unor parteneriate mai strânse în domeniul securităţii cu ţări din Occident, nişte metereze împotriva rivalului său chinez.

Narendra Modi a evitat să condamne în mod explicit invazia Ucrainei de către Rusia de la începutul conflictului, în urmă cu peste doi ani, şi a îndemnat ambele părţi să-şi rezolve diferendele prin dialog.

New Delhi s-a abţinut la rezoluţii ONU împotriva Moscovei.

ÎMBRĂŢIŞAREA LUI PUTIN

În cadrul vizitei sale în Ucraina, Narendra Modi intenţionează să discute cu Volodimir Zelenski despre ”perspectivele soluţionării paşnice a conflictului ucrainean în curs” şi ”aprofundarea prieteniei între India şi Ucraina”.

O vizită a premierului indian la Moscova la începutul lui iulie avea loc la câteva ore după un tir rus masiv care a atins mai multe oraşe ucrainene, soldat cu moartea a zeci de persoane şi avarierea gravă a unui spital de copii la Kiev.

Cu o zi mai înainte, Modi a fost fotografiat îmbrăţişându-l pe Putin, un gest care l-a înfurait pe Zelenski.

Rusia a devenit, de la începutul Războiului din Ucraina, un important furnizor de ţiţei la preţ redus al Indiei, exporturi indispensabile după ce Occidentul a impus sancţiuni  Rusiei.

New Delhi a exercitat presiuni asupra Moscovei să repatrieze indieni care s-au angajat în ”posturi de susţinere” în armata rusă, dar care au fost trimişi apoi să lupte pe front în Ucraina.

Cel puţin cinci indieni au fost ucişi în Războiul din Ucraina.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.