Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avut joi convorbiri telefonice cu omologii săi din China şi Statele Unite, în condiţiile în care Beijingul - considerat mai degrabă apropiat de Rusia - a anunţat recent că are un plan de pace, relatează CNN.
Dmitro Kuleba a declarat într-un tweet că el şi secretarul de stat american Antony Blinken au discutat despre "formula de pace" a Ucrainei şi despre modalităţi de a accelera livrarea de muniţie de artilerie. "Lucrăm cu SUA şi cu alţi parteneri non-stop pentru a ne asigura că Ucraina are toată muniţia de care are nevoie pentru operaţiunile de apărare şi contraofensive", a scris Kuleba.
În convorbirea cu noul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, Kuleba a declarat că "a discutat despre semnificaţia principiului integrităţii teritoriale" şi a promovat propunerea de pace a Ucrainei ca mijloc "de a pune capăt agresiunii şi a restabili o pace justă în Ucraina".
Kuleba nu a oferit detalii suplimentare despre niciuna dintre conversaţiile purtate joi.
Apelul recent al Chinei pentru reluarea discuţiilor de pace între Rusia şi Ucraina a fost întâmpinat cu scepticism în Occident, în condiţiile în care Beijingul se află sub o presiune tot mai mare din partea SUA şi a aliaţilor săi în legătură cu parteneriatul său tot mai strâns cu Moscova. La momentul propunerii Chinei, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este mulţumit că Beijingul discută despre cum să pună capăt conflictului şi că este deschis să vadă ce va urma. El a spus, totuşi, că Beijingul a vorbit despre integritate teritorială în termeni generali, fără a preciza care ţară este de vină. De altfel, China a evitat până acum să numească războiul Rusiei din Ucraina drept o "invazie".
China este îngrijorată de o escaladare a războiului din Ucraina şi speră că Moscova şi Kievul vor purta discuţii de pace, i-a transmis joi înaltul diplomat chinez Qin Gang omologului său ucrainean, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe, citat de Reuters.."China speră că toate părţile vor rămâne calme, raţionale şi reţinute şi vor relua discuţiile de pace cât mai curând posibil", a declarat Beijingul. China speră că Ucraina şi Rusia nu vor închide uşa unei soluţii politice, indiferent cât de dificilă şi provocatoare este situaţia, a precizat ministerul.
Ucraina a declarat că orice plan de încheiere a conflictului trebuie să implice retragerea trupelor ruseşti la graniţele Ucrainei în 1991, anul în care Uniunea Sovietică a fost dizolvată.
Pe de altă parte, preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat să vină la Moscova săptămâna viitoare, dar şi să aibă o întâlnire prin videoconferinţă cu Zelenski.
Analiştii spun că va fi greu pentru China să aducă Rusia şi Ucraina la masa negocierilor, dar unii au subliniat că Xi ar putea acţiona ca un "canal secundar" pentru a da un impuls pentru discuţii.
Discuţiile dintre preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi liderul chinez, Xi Jinping, ar fi un "lucru bun", a declarat Casa Albă. Statele Unite "sprijină (şi au sprijinit)" un asemenea contact, a spus, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, însă a avertizat Beijingul să nu adopte o viziune "unilaterală" asupra conflictului, relatează The Guardian.
El a spus că presiunile asupra Kievului pentru o încetare a focului în Ucraina ar "ratifica efectiv cuceririle Rusiei", fiind o recunoaştere a câştigurilor teritoriale făcute de Rusia în Ucraina.
Deocamdată însă, nu există nicio confirmare oficială a unei convorbiri între liderii Ucrainei şi Rusiei. De asemenea, SUA nu au confirmat până acum că va avea loc un summit între Putin şi Xi, a subliniat Kirby.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.