Ministrul suedez de externe Tobias Billstrom, considerat un diplomat experimentat, care a supervizat aderarea ţării sale la NATO după 200 de ani de neutralitate, a anunţat miercuri că va demisiona săptămâna viitoare, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Cu un amestec de tristeţe şi mândrie l-am informat astăzi pe prim-ministru că voi părăsi postul de ministru de externe la deschiderea sesiunii parlamentare, săptămâna viitoare", a anunţat şeful diplomaţiei de la Stockholm.

Billstrom, care provine din partidul de centru-dreapta Moderat, a declarat că lua în considerare de ceva timp această decizie. 

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

„Sunt fericit şi foarte mândru de tot ceea ce am realizat în aceşti doi ani”, a declarat el pe X. ”În primul rând, evident: după un proces lung şi uneori dificil, Suedia este în sfârşit membră a NATO. Am renunţat acum la peste 200 de ani de nealiniere”, a scris Billstrom.

Suedia a aderat la NATO la începutul acestui an. Procesul de aderare a fost complicat de opoziţia Ungariei, membră a Uniunii Europene şi a NATO, care a refuzat să aprobe intrarea Suediei timp de peste 600 de zile, făcând tandem cu Turcia.

Aderarea Suediei la NATO a fost văzută ca un impuls pentru poziţionarea strategică a alianţei în jurul Mării Baltice, precum şi pentru solidaritatea europeană după invazia Rusiei în Ucraina.

„Guvernul a schimbat în mod clar priorităţile politicii externe suedeze sub conducerea lui Tobias”, a reacţionat prim-ministrul Ulf Kristersson pe Instagram.

Billstrom ocupa această funcţie din octombrie 2022 şi a fost anterior ministru al migraţiei.

În vârstă de 50 de ani, el a declarat că va ieşi din politică, renunţând şi la mandatul de parlamentar, pe care îl deţinea din 2002, dar nu a decis ce va face în continuare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.