Rusia dezminte faptul că a tras vreo rachetă rusească către Polonia drept ”provocări”, după ce Kievul a acuzat în mod direct Moscova că a ucis doi cetăţeni polonezi, relatează AFP.
”Declaraţiile presei poloneze şi ale unor oficiali despre o pretinsă cădere a unei rachete ruseşti în apropiere de localitatea Przewodow sunt provocări intenţionate cu scopul de a crea o escaladare a situaţiei”, acuză într-o postare pe Telegram ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.
”Niciun atac nu a fost efectuat asupra vreunor obiective în apropierea frontierei ucraineano-poloneze” de către armata rusă, subliniază Şoigu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Imagini cu ”fragmente publicate de presa poloneză de la faţa locului în localitatea Przewodow n-au nicio legătură” cu proiectile ruseşti, insistă ministrul rus al Apărării.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, la câteva ore după bombardarea teritoriului ucrainean în noi atacuri ruseşti, ”condoleanţe pentru moartea cetăţenilor polonezi victime ale terorii rachetelor ruseşti”.
”Ucraina, Polonia, toată Europa şi lumea trebuie să fie protejate în întregime de Rusia teroristă”, a subliniat şeful statului ucrainean.
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a catalogat drept ”teorii ale complotului” acuzaţii publicate pe Internet potrivit cărora ar putea o rachetă ucraineană ar fi căzut pe teritoriul Poloniei.
Sexcretarul general al NATO Jens Stoltenberg îi reuneşte miercuri, la cererea Poloniei, pe ambasadorii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.
Liderii occidentali şi premierul japonez Fumio Kishida, reuniţi la summitului G20 în Indonezia, şi-au exprimat solidaritatea cu Varşovia, dar amână să treacă la acţiune în această criză care ameninţă să inflameze relaţiile între NATO şi Rusia lui Vladimir Putin.
”Voi face în aşa fel încât să ştim exact ce s-a întâmplat”, a declarat preşedintele american Joe Biden, care a subliniat susţinerea ”unanimă totală” a Poloniei.
În contextul în care 180 de şefi de stat şi de guverne sunt reuniţi pe Insula Bali, la un summit G20, scena internaţională este foarte solidară cu Polonia, dar rămâne prudentă cu privire la originea rachetelor.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres îndeamnă într-un comunicat la ”evitatrea absolută a escaladării Războiului din Ucraina” şi se declară ”foarte îngrijorat”.
El a cerut o ”anchetă aprofundată” cu privire la acest tir.
Şeful statului american a apreciat drept ”improbabil” ca Rusia să fi tras aceste două rachete, iar preşedinţia franceză a îndemnat la ”cea mai mare prudenţă”.
”În regiune sunt multe materiale, o mare concentrare de armament. Multe ţări dispunde acelaşi tip de armament, iar identificarea tipului rachetei nu îndeamnă neapărat identificarea actorului care le-a tras”, a subliniat un consilier al preşedintelui francez Emmanuel Macron.
”Trebuie să privim faptele foarte precis, să privim informaţiile, hărţile cerului, să vedem releveuri satelitare. Este un caz în care nu ne putem înşela”, a subliniat consilierul prezidenţial.
La Kiev, şeful statului ucrainean a acuzat în mod direct Rusia de faptul că a tras rachete către Polonia şi a catalogat acest presupus atac drept ”o escaladare foarte importantă”.
Dmitro Kuleba a solicitat ”imediat” o reuniune a NATO şi a respins drept ”teorii ale complotului” acuzaţii de pe Internet potrivit cărora în Polonia ar fi căzut o rachetă ucraineană.
Originea celor două rachete rămâne necunoscută.
Jurnalistul polonez Mateus Lachowski, prezent la faţa locului, afirmă că este vorba despre modelul rus de rachetă de tip KH-101.
Guvernul polonez a confirmat marţi seara, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre o rachetă de fabricaţie rusă, însă nu a acuzat Rusia.
Nu se ştie cine a tras rachetele. Ar putea fi Rusia, iar acest lucru ar antrena consecinţe internaţionale grave, dar şi Ucraina, care deţine la rândul său acest tip de rachetă rusească sau altă ţară vecină, într-un tir din eroare, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.
Doi locuitori ai satului Przewodów au fost ucişi de cele două rachete.
Spre depsebire de Ucraina, Polonia este un stat membru NATO şi este protejată de Articolul 5 al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.
Articolul 5 al Tratatului NATO prevede că atunci când un stat este atacat armat, celelalte state consideră acest atac drept un atac armat împotriva tuturor membrilor Alianţei şi adoptă măsuri comune considerate necesare în ajutorul ţării atacate.
Guvernul polonez a declanţat în urma căderii rachetelor de fabricaţie rusă - fără să acuze Rusia - o consolidare a alertei militare.
Preşedintele Andrzej Duda a amânat orice reacţie, subliniind că, în acest stadiu, nu există nicio ”probă echivocă” cu privire la originea acestui tir de rachetă sângeros, ”foarte probabil de fabricaţie rusească” în opinia sa.
”O anchetă este în curs”, a anunţat şefiul statului polonez, sublliniind că este vorba despre un incident ”izolat”.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a îndemnat pe ”toţi polonezii să-şi păstreze calmul în faţa acestei tragedii”, în urma unei reuniuni de urgenţă a Cabinetului polonez.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.