Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de externe, care la începutul acestei luni a avut o dispută publică cu Elon Musk, atrăgându-şi o mustrare din partea secretarului de stat american Marco Rubio, spune că România şi Polonia trebuie să vadă în Statele Unite nu doar un partener, ci şi un bun aliat, indiferent cine se află la conducerea ţărilor.
„Şi România, şi Polonia, din nou, sunt de aceeaşi părere. Ambele ţări avem sisteme de apărare Ageis, baze antirachetă pe teritoriile noastre. Ambele ţări avem trupe americane pe teritoriile noastre şi ambele ţări le primim cu plăcere. Şi credem că ţările noastre ar trebui să fie buni aliaţi cu Statele Unite, indiferent de cine conduce fie la Bucureşti şi Varşovia, fie la Washington”, a declarat Radoslaw Sikorski într-un interviu acordat Digi24 cu ocazia vizitei pe care a făcut-o, joi, la Bucureşti.
Întrebat cum ar trebui gândită construcţia apărării europene - separat sau în cadrul NATO - şeful diplomaţiei poloneze a răspuns că „ar trebui să auzim ce ne spun americanii. Ei au îndatoriri în alte zone de pe glob, în Pacific, şi pot exista circumstanţe în care s-ar putea să nu ne poată ajuta şi, prin urmare, trebuie să devenim mai independenţi”, a explicat el.
Sikorski propune în acest sens un acord specific cu Statele Unite. „O modalitate bună de a face acest lucru ar fi să avem un acord cu Statele Unite că, într-un astfel de caz, ar trebui să fim capabili să rezistăm singuri ameninţărilor de ordin inferior. Pentru ca povara conducerii globale să fie împărţită între Europa şi Statele Unite”, a spus ministrul, recunoscând că „este mult zgomot” într-o asemenea perspectivă, dar aceasta este în esenţă realitatea.
„Şi prima condiţie prealabilă este să cheltuim mai mulţi bani, iar Polonia şi România (...) au făcut-o înaintea altora”, a adăugat Sikorski.
„Dar al doilea lucru este că ar trebui să cartografiem "zona de aterizare" în cinci, maximum zece ani, unde ar trebui să fie Europa, astfel încât Statele Unite să simtă că purtăm povara, dar şi pentru a putea acţiona autonom”, a detaliat şeful diplomaţiei poloneze, care crede că până la sfârşitul acestui deceniu, Europa ar trebui să fie capabilă să-l descurajeze pe Vladimir Putin.
„Ar putea fi un pilon european al NATO folosind structurile de comandă ale NATO sau, de exemplu, o situaţie de urgenţă în Balcani sau în Africa de Nord. Personal, îmi pot imagina că acţionăm şi ca Uniune Europeană”, a spus Radoslaw Sikorski subliniind că este nevoie de un plan şi mai ales de punerea lui în aplicare. „Am mai văzut zori falşi şi altădată”, a avertizat el. „După războaiele secesiunii iugoslave, Europa îşi promitea o forţă expediţionară de 30- 50.000 de soldaţi, nu s-a întâmplat nimic din asta. Apoi am avut conceptul de grupuri de luptă, nu au fost niciodată folosite. Acum, peste câţiva ani, se presupune că vom avea o capacitate de reacţie rapidă, o brigadă. Şi acesta este minimul”, a punctat Radoslaw Sikorski în interviul pentru Digi24.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.