Ministrul italian al Educaţiei Lorenzo Fioramonti, un membru al Mişcării Cinci Stele (M5S, antisistem) şi-a anunţat joi demisia, după ce nu a obţinut o susţinere suficientă a misiunii sale, aplicând o lovitură dură Guvernului italian, deja fragilizat în cele patru luni de când se află la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Mi-am acceptat misiunea doar cu scopul de a inversa în mod radical tendinţa care, de decenii, pune şcoala, formarea superioară şi cercetarea italiene într-o mare suferinţă”, declară ministrul într-un mesaj postat pe Facebook, în care deplânge o lipsă de ”curaj” a Guvernului.

El precizează că şi-a prezentat scrisoarea demisiei premierului Giuseppe Conte la 23 decembrie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Această demisie pune în dificultate coaliţia guvernamentală formată de partidul democrat (PD, centru-stânga) şi M5S, care îşi etalează deja disensiunile în mai multe dosare, ca cel al migranţilor şi reformei zonei euro.

Ea subliniază de asemenea problemele din cadrul M5S, al cărei lider, Luigi Di Maio, ministru de Externe, este contestat pe plan intern, şi din cadrul căreia mai mulţi parlamentari au trecut în opoziţie, alături de Liga (extremă dreapta) a suveranistului Matteo Salvini.

Potrivit unor informaţii de presă, Lorenzo Fioramonti intenţionează să formeze un grup în Camera Deputaţilor, în vederea susţinerii premierului Giuseppe Conte.

În ultimele zile, presa italiană a vehiculat numele mai multor deputaţi M5S pregătiţi să intre în această nouă entitate, care ar putea constitui embrionul unui nou partid.

”Se pare că nu se găsesc niciodată resurse atunci când vine vorba de şcoală şi cercetare, iar cu toate acestea sute de milioane de euro sunt disponibile în câteva ore pentru alte obiective, atunci când există voinţă politică”, scrie Lorenzo Fioramonti pe Facebook.

La puţin timp după formarea Guvernului, în septembrie, ministrul a dat asigurări că va demisiona în cazul în care nu sunt alocate, în bugetul aferent lui 2020, cel puţin trei miliarde de euro, ”necesare în vederea menţinerii pe linia de plutire a sistemului educaţiei”.

Or două milioane i-au fost alocate prin legea finanţelor 2020, adoptată luni de către deputaţi.

Italia se află în coada plutonului ţărilor membre OCDE în privinţa cheltuielilor publice cu educaţia.

Un fost profesor de economie la Universitatea din Pretoria, în Africa de Sud, cunoscut prin modul său direct de a vorbi, Lorenzo Fioramonti a făcut deja să se vorbească despre el, după ce a anunţat  că Italia va deveni, în septembrie 2020, prima ţară care va face obligatoriu studiul modificărilor climatice şi dezvoltării durabile în şcoli.

El a provocat, de asemenea, o polemică cerând să se aplice taxe biletelor de avion şi băturilor dulci, în vederea finanţării învăţământului. Din cauza acestor propuneri el a fost criticat dur de opoziţie, care apreciază că italienii sunt deja taxaţi prea mult.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.