Ungaria are interesul să menţină o relaţie corectă şi bazată pe respect reciproc cu Rusia, ba chiar să dezvolte cooperarea în domeniile neafectate de sancţiuni, a declarat,, la New York, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, potrivit comunicatului MAE ungar, citat de MTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
După întâlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ungare a declarat că Ungaria are interesul să menţină o relaţie corectă şi bazată pe respect reciproc cu Rusia.

Acesta a subliniat că ministrul rus al Afacerilor Externe a încercat întotdeauna să îndeplinească cererile Guvernului ungar şi a abordat pozitiv şi deschis soluţionarea problemelor importante pentru ambele părţi.

Politicianul de la Budapesta adăugat că Rusia va rămâne întotdeauna o parte a realităţii din Europa Centrală, motiv pentru care Ungaria nu-şi poate permite să renunţe la menţinerea relaţiilor.

Péter Szijjártó a evidenţiat importanţa dezvoltării cooperării bilaterale în domeniile neafectate de sancţiuni internaţionale şi a salutat faptul că, săptămâna trecută, numeroşi reprezentanţi ai companiilor au participat la forumul de afaceri ungaro-rus de la Budapesta.

Ministrul ungar a informat că extinderea Centralei nucleare de la Paks a ajuns la o nouă etapă, începe excavarea completă, iar până la sfârşitul acestui an, ar putea fi turnat şi primul beton. Potrivit comunicatului, acest pas este crucial pentru proiect, deoarece, conform standardelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), centrala aflată în construcţie poate fi considerată în execuţie sau în faza de construcţie din momentul turnării primului beton.

De asemenea, Guvernul ungar intenţionează să prelungească durata de viaţă a celor patru reactoare existente la Paks şi se bazează pe cooperarea părţii ruse în această privinţă. Ca urmare, în viitor, ponderea energiei nucleare în producţia de energie electrică a Ungariei ar putea creşte la aproximativ 70%. Acest lucru ar asigura o independenţă semnificativă faţă de pieţele internaţionale de energie, a cărei importanţă a fost demonstrată în ultimii ani – a explicat ministrul.

Şeful diplomaţiei ungare a apreciat flexibilitatea Rusiei în ceea ce priveşte asigurarea livrărilor de ţiţei, după ce o măsură recentă a Ucrainei a pus în pericol tranzitul prin conducta „Prietenia”, creând dificultăţi pentru Ungaria şi Slovacia. În cele din urmă, problema a fost rezolvată datorită flexibilităţii furnizorilor ruşi, astfel încât livrările continuă să ajungă în totalitate – a informat ministrul.

Referitor la vizita de săptămâna viitoare a ministrului ucrainean al Afacerilor externe la Budapesta, acesta a precizat că problema drepturilor minorităţilor va fi cu siguranţă pe agenda discuţiilor, deoarece, din anul 2015, Ucraina a lipsit comunitatea maghiară de o parte importantă a drepturilor sale în ceea ce priveşte utilizarea limbii materne. „Avem o aşteptare clară, şi anume, ca legislaţia referitoare la minorităţile naţionale să revină la situaţia de dinainte de anul 2015”, a subliniat politicianul de la Budapesta.

Acesta a adăugat că se va discuta şi despre cooperarea economică, domeniul transporturilor şi dezvoltarea infrastructurii.

„Şi, bineînţeles, nu voi ezita să exprim poziţia noastră pro-pace şi speranţa că războiul se va încheia cât mai curând posibil, că se va ajunge la un armistiţiu, vor începe negocierile de pace şi vieţile oamenilor vor fi în siguranţă”, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.

 
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.