Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, a aprobat vineri extrădarea în Statele Unite a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, relatează BBC News.
Australianul Julian Assange are un termen de 14 zile să facă apel împotriva acestei hotărâri, anunţă Ministerul britanic de Interne.
Guvernul britanic confrmă astfel extrădarea fondatorului WikiLeaks în Statele Unite, unde este inculpat cu privire la o divulgare uriaşă de documente confidenţiale.
”În virtutea legii din 2003 privind extrădarea, ministrul de stat trebuie să semneze o ordonanţă de extrădare, în cazul în care nu există vreun motiv de interzicere a ordonanţei”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Interne, relatează AFP.
WikiLeaks a denuţat imediat într-un comunicat ”o zi sumbră a libertăţii presei”.
”În acest dosar, tribunalele britanice nu au conchs că ar fi opresiv, nedrept sau un abuz ca Julian Assange să fie extrădat. Nu au conchis nici că extrădarea ar fi incompatibilă cu drepturile sale ale omului, inclusiv dreptul său la o procedură echitabilă şi la libertatea de exprimare şi că, în timpul şederii sale în Statele Unite ar putea fi tratat în mod neporivit, inclusiv în ceea ce priveşte sănătatea sa”, subliniază purtătorul de cuvânt britanc.
Australianul, în vârstă de 50 de ani, poate face apel împotriva acestei decizii.
Justiţia americană a cerut extrădarea acestuia pentru a-l judeca cu privire la difuzarea, începând din 2010, a peste 700.000 de documente clasificate privind activităţi militare şi diplomatice americane, în Irak şi Afganistan.
Julian Assange riscă să fie condamnat în Statele Unite la 175 de ani de închisoare.
El a fost arestat în 2019, după ce a petrecut peste şapte ani închis în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, în care s-a refugat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...