Mike Pompeo - care s-a lăudat că le redă diplomaţilor americani "swagger"-ul, o mândrie ţanţoşă a celor care aparţin elitei mondiale - este acuzat în prezent că şi-a lăsat baltă angajaţii în scandalul ucrainean care-l copleşeşte pe Donald Trump, relatează AFP.
Un adevărat pilon al trumpismului, secretarul de Stat american era deja fragilizat de însuşi obiectul procedurii lansate de către congresmeni democraţi în vederea unei destituiri a celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite - un posibil şantaj în vederea împingerii Ucrainei să ancheteze cu privire la un rival politic al miliardarului republican.
Criticile vizează de asemenea atitudinea lui Mike Pompeo la Departamentul de Stat şi sunt consolidate de publicarea, luni, a primelor transcrieri ale unor audieri realizate în cadrul achetei parlamentare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În discuţie este pusă lipsa sprijinului fostei ambasadoare americane la Kiev Marie Iovanovici, atunci când a fost somată să plece din post, în primăvară, în urma unei ”campanii” împotriva sa a avocatului personal al lui Trump Rudy Giuliani. Iar apoi, atunci când şeful statului, în convorbirea sa la telefon, în iulie, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, a atacat-o, după care a spus că ”i se vor întâmpla lucruri”.
Atunci când conţinutul acestei convorbiri la telefon a fost dezvăluit, la sfârşitul lui septembrie, Michael McKinley îşi exprima îngrijorarea pe lângă Mike Pompeo, al cărui consilier special era.
”M-a ascultat, asta e tot”, a declarat în Camera Reprezentanţilor acest diplomat cu experienţă. El pledează ca Departamentul de Stat ”să publice imediat un comunicat de susţinere” a ”profesionalismului şi curajului” ambasadoarei destituite. ”Pentru a le arăta diplomaţilor de carieră că noi le respectăm profesia”, subliniază el.
”SUSŢINERE” ŞI ”RESPECT”
Secretarul de Stat, potrivit versiunii lui McKinley, nu răspunde şi îşi îndeamnă purtătoarea de cuvânt ”să o lase baltă”.
Această atitudine îl determină pe consilier să demisioneze. ”După 27 de ani de carieră diplomatică”, ”nu îmi mai pot întoarce capul atunci când li se refuză unor colegi susţinerea profesională şi respectul pe care le merită”, le-a spus el aleşilor democraţi.
John Sullivan, numărul doi al diplomaţiei americane, a sporit jena recunoscând în Senat că a ştiut încă din primăvară că Rudy Giuliani purta o ”campanie” fără fundament ”contra” ambasadoarei, chiar dacă a dat asigurări că Mike Pompeo a încercat să se opună presiunilor care o vizau.
Cea vizată nu a primit, cu toate acestea, nici cel mai mic cuvânt de susţinere din partea şefului său. Secretarul de Stat i-a spus doar că ”a încercat” să o ”protejeze, dar că nu mai era în măsură să o facă”, le-a declarat ea aleşilor.
În afară de soarta lui Marie Iovanovici, angajaţii "State Department" sunt şocaţi, de asemenea de dezvăluirile cu privire la latitudinea lăsată lui Rudy Giuliani să poarte o diplomaţie paralelă cu privire la Ucraina.
Suntem departe de faimosul "swagger" promis de Mike Pompeo la sosirea sa, în primăvara lui 2018, la conducerea unui Departament de Stat demoralizat de grstionarea predecesorului său Rex Tillerson, comentează AFP.
NU APARE ÎN POZĂ
Inclusiv ambasadorul american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland, un susţinător al lui Trump, a părut să fie nemulţumit, în audierea sa, de ”ordinul preşedintelui de a-l implica pe domnul Giuliani”.
Rezultatul este că orice acţiune a lui Pompeo este parazitată de scandalul ucrainean.
În multiple interviuri pe care le-a acordat presei conservatoare sau locale, de obicei mai înţelegătoare, el este bombardat cu întrebări cu privire la acest dosar. Fără să-şi ascundă iritarea, el îşi afişează loialitatea faţă de locatarul Casei Albe şi încearcă să scape de suspiciuni de lipsă de loialitatea faţă de angajaţii săi.
Însă cel care a dobândit o greutate incontestabilă în implementarea politicii externe a lui Donald Trump pare adesea în retragere.
La Ankara, el a participat sub conducerea vicepreşedintelui Mike Pence la negocieri cu privire la noua criză siriană, din cauza căreia administraţia Trump a fost criticată dur în tabăra sa republicană. În imagini, el apare în plan secund.
În altă fotografie, mai simbolică, Pompeo lipseşte - imaginea din "Situation Room", la Casa Albă, în momentul în care Donald Trump şi echipa sa în domeniul securităţii naţionale asistă în direct la moartea liderului jihadist Abu Bakr al-Baghdadi, în Siria. ”Mi-ar fi plăcut să fiu acolo”, a recunoscut el.
Dar unde era? În Kansas, fieful său, în care face deplasare după deplasare, alimentând zvonuri cu privire la plecare din Guvern pentru a candida la un post de senator în alegerile din 2020.
Din cauza acestor vizite, unii democraţi îl acuză că foloseşte fonduri publice în scopuri electorale personale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...