Mii de familii rome continuă să fie expulzate anual din tabere sau ghetouri, din Franţa, fără să existe o soluţie în vederea unei cazări pe termen lung, şi rămân astfel condamnaţi să rătăcească şi la precaritate, denunţă joi mai multe ONG-uri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În primul semestru din 2017, 4.382 de romi au fost expulzaţi din 50 de locuri în care trăiau - imobile ocupate, ghetouri, tabere - în Franţa, potrivit unui recensământ întocmit de Liga Drepturilor Omului (LDH) şi Centrul European pentru Drepturile Romilor (CEDR), cu susţinerea Colectivului naţional pentru drepturile omului Romeurope.

Cei mai mulţi dintre ei - 2.689 de persoane - au fost expulzaţi cu forţa de către autorităţile publice, 897 au fost evacuaţi în urma unui incendiu, iar 796 şi-au părăsit locul în care trăiau din cauza ameninţării unei expulzări iminente, detaliază LDH şi CEDR într-un comunicat.

Aceste expulzări s-au concentrat mai ales în Ile-de-France (59%), o regiune urmată de Rhône-Alpes (11%) şi Occitanie (11%), precizează ONG-urile.

Potrivit celor două organizaţii nonguvernamentale, aproape 11.000 de romi au fost expulzaţi în 2016, iar aproape 12.000 în 2015 - cifre care nu includ expulzările de pe teritoriul francez.

”Situaţia rămâne îngrijorătoare”, a declarat pentru AFP Radost Zaharieva, însărcinată cu misiunea drepturilor omului la CEDR.

”Familiile de romi instalate pe terenuri, adesea în cabane, sunt expulzare în urma unei hotărâri ale justiţiei sau unor decizii ale primarului. În peste 50% din cazuri, li se propune o soluţie în vederea unei mutări, însă ea este doar temporară - hotel sau altceva -, timp de câteva nopţi sau, în cel mai bun caz, de câteva săptămâni”.

”Ele ajung după aceea rapid înapoi în stradă şi trebuie ca adesea, în lipsa altei soluţii, să se mute în condiţii mizerabile”, adaugă ea.

Potrivit ONG-urilor, 15.000 până la 20.000 de femei şi copii originari din Europa de Est, cei mai mulţi romi, trăiesc în Franţa - în ghetouri, ocupând ilegal locuinţe sau în tabere, care nu au, cel mai adesea, acces la apă sau electricitate, sistem de colectare a gunoaielor şi care sunt periculoase deoarece se află în apropierea unor drumuri sau căi ferate de mare viteză, gropi de gunoi, greu accesibile.

”Dacă romii se află într-o asemenea precaritate este pentru că ei sunt excluşi din societate. Soluţia nu este o multiplicare a expulzărilor, ci implementarea unei politici adevărate de reabsorbţie a ghetourilor, care să le ofere un acces mai bun la locuri de muncă, la (îngrijiri de) sănătate şi la educaţie”, conchide Zaharieva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.