”În sfârşit, am ajuns, mulţumesc lui Dumnezeu!”, exclamă venezueleanul Jorluis Ocando, în vârstă de 28 de ani, la sosirea sa în El Paso, în Texas, în sudul Statelor Unite, oraşul geamăn al Ciudad Juarez din Mexic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La fel ca el, mulţi migranţi, ţinte ale campaniei prezidenţiale din Statele Unite, preferă să treacă frontiera în mod legal, în aşteptarea rezultatului alegerilor de la 5 noiembrie între Kamala Harris et Donald Trump.

Rezultatul este că malurile Rio Bravo sunt pustii, iar refugiile de ambele părţi ale frontierei sunt şi ele goale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De la 250.000 în decembrie, intrările ilegale au scăzut la aproape 54.000 în septembrie, potrivit administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden.

”Este mai bine să intri legal”, declară Jorluis, unul dintre cei opt milioane de venezueleni care şi-au părăsit ţara.

După un periplu de opt luni, el a obţinut o întâlnire în vederea unei cereri de azil pe aplicaţia CBP One, un portal unic de acces la serviciile amerixane de Vamă şi Protecţei Frontierei.

CBP One, care poate fi descărcat în Mexic, le permite migranţilor care cer azil să programeze întâlniri.

Astfel, Jorluis este unul dintre cei 1.500 de străini primiţi zilnic de către autorităţile americane în opt puncte de trecerea frontierei de 3.000 de kilometri lungime, de la Tijuana la Golf, prin Juarez.

Potrivit unui grănicer mexican, cei care cer o întâlnire prin CBP One sunt aproape mereu autorizaţi să treacă. ”Am văzut doar două persoane respinse”, declară el.

”(Preferăm) să nu riscăm să intrăm ilegal, mai ales pentru copii noştri”, declară Denia Ramirez, o honduriancă în vârstă de 37 de ani, care traversează podul internţaional împreună cu una dintre surorile sale şi şase copii.

”Traversarea cu coiotul (traficantul de persoane) este foarte periculoasă. Am văzut la televizor că cineva a murit zilele trecute în deşert, că ei îi abandonează”, declară Pedro, un mexican care a fugit din statul Michoacán de violenţa cartelurilor.

La El Paso, venezueleanul Jorluis urmează să trăiască în incertitudine. El are de aşteptat timp de luni de zile audierea în vederea azilului şi poate munci până atunci.

O posibilă victorie a lui Donald Trump la 5 noiembrie îl îngrijorează.

”Auzim mult pe reţele de socializare că, dacă vine un nou Guvern, ei vor desfiinţa CBP One", îşi exprimă el îngrijorarea, referindu-se la ameninţarea republicanului cu ”cea mai mare deportare din istoria” Statelor Unite, în cazul în care o înfrânge pe Kamala Harris marţi.

”MAJORITATEA NU VA CÂŞTIGA”

Campania prezidenţială americană a antrenat o înăsprire a poziţiilor faţă de migraţie.

Donald Trump, care a promis în 2016 să construiască un zid de-a lungul frontierei dintre Statele Unite şi Mexic, i-a catalogat pe migranţi drept ”şobolani” şi i-a acuzat că ”otrăvesc sângele” american.

Kamala Harris i-a ameninţat, la rândul său, cu ”consecinţe” pe migranţii intraţi ilegal în ţară.

”Doamna Harris continuă înăsprirea poziţiei domnului Biden, inclusiv decizia controversată de a împiedica persoanele care trec frontiera ilegal să ceară azil”, declară un expert de la grupul de reflecţie Chatham House, cu sediul la Londra, Christopher Sabatini.

Vicepreşedinta propune însă alternative în vederea regularizării migranţilor prezenţi de ani de zile pe teritoriul american.

Scăderea sosirii migranţilor la frontieră este o uşurare pentru autorităţile din Juarez, după o dramă, în martie 2023.

Patruzeci de persoane, originare din Venezuela şi America Centrală, au murit atunci într-un incendiu într-un centru de detenţie a migranţilor.

În prezent, adăposturile sunt pline în proporiţe de aproximativ 40%, potrivit coordonatorului Migraţiei în statul Chihuahua, în care se află Juarez, Enrique Valenzuela.

Situaţia este asemănătoare la El Paso, unde refugiul Casa del Sagrado Corazon, care a găzduit aproximativ 25.000 de migranţi începând din 2022, a fost închis la 7 octombrie deoarece mai găzduia doar câteva persoane, declară conducătorul acestuia, preotul Rafael García.

Garcia este îngrijorat de viitorul migranţilor care sunt autorizaţi să intre în ţară pentru a cere azil.

”Este vorba despre o întâlnire cu un judecător de la Imigraţie, pentru prezentarea unui dosar. Majoritatea nu va câştiga”, declară el.

Această îngrijorare este împărtăşită de către Rubén Garcia, care conduce Annunciation House, o organizaţie benevolă din El Paso care primeşte migranţi de 50 de ani.

Dacă învinge Harris, ei vor continua să lase să intre oameni cu pipeta. În realitate, ”ar trebui să aibă loc 10.000 de întâlniri pe zi pentru ca migranţii şi familiile lor să nu fie nevoiţi să traverseze deşertul”, consideră el.

Însă, dacă învinge Trump, ”dacă au intrat cu CBP One acum sau la 5 noiembrie nu va avea nicio importanţă”, pentru că ”el a spus că-i va deporta”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.