Mexicul a dat în judecată în Statele Unite - într-o acţiune fără precedent - cei mai mari producători de armament americani - între alţii Smith&Wesson, Beretta, Colt, Glock, Century Arms, Ruger şi Barrett, care produc 68% din cele peste un milion şi jumătate de arme care intră clandestin în Mexic anual -, pe care-i acuză de faptul că încurajează violenţa narcotraficanţilor mexicani, relatează AFP.
Ministrul mexican de Externe Marcelo Ebrard a anunţat miercuri că o plângere împotriva acestor întreprinderi a fost depusă la un tribunal federal din Boston, în nord-estul Statelor Unite.
El a denunţat un ”comerţ ilicit” pe teritoriul mexican, care cauzează ”pagube directe” Mexicului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Avem încredere în calitatea juridică a ceea ce prezentăm. Vom pleda cu toată seriozitatea necesară. Vom câştiga acest proces şi vom reuşi să reducem în mod drastic traficul ilicit de armament în Mexic”, a subliniat într-o conferinţă de presă Marcelo Ebrard.
PROCEDURĂ ”FĂRĂ PRECEDENT”
Marcelo Ebrard a apreciat că ”participarea unui guvern mexican la un litigiu de această natură” într-un tribunal american ”este fără precedent” şi că acest demers a primit unde verde a preşedintelui Andres Manuel López Obrador.
Între întreprinderile acuzate de Mexic se află Smith & Wesson, Beretta, Colt, Glock, Century Arms, Ruger şi Barrett, care produc 68% din cele peste un milion şi jumătate de arme introduse în mod clandestin în Mexic anual, potrivit plângerii mexicane.
Ministrul de Externe a precizat că acţiunea în justiţie vizează ca aceşti fabricanţi să despăgubească Guvernul mexican pentru pagubele cauzate de ”practicile (lor) neglijente”.
În plângere, Mexicul cere de asemenea măsuri în vederea ”supravegherii şi alinierii” producătorilor şi distribuitorilor de armament.
Marcelo Ebrard i-a acuzat pe producătorii americani de faptul că dezvoltă tipuri de arme special destinate traficanţilor de droguri din Mexic.
”Din acest motiv se fac armele: să fie ciumpărate. Ele au altă valoare, au altă estetică şi se folosesc diferit”, acuză şeful diplomaţiei mexicane.
Traficul ilegal de armament se află în centrul relaţiilor bilaterale ale Mexicului şi vecinului său american şi constituie principala piaţă a puternicelor carteluri de droguri.
Peste 17.000 de crime comise în Mexic în 2019 au implicat folosirea unor arme importate în mod ilegal din Statele Unite, potrivit Guvernului mexican.
ACŢIUNE ”SIMBOLICĂ”
Echipa juridică a Ministerului mexican de Externe este susţinută de către avocaţii americani specializaţi în drepturi civile Steve Shadowen şi Jonathan Lowy, care sunt implicaţi, de asemenea, în prevenirea violenţei armate.
Istoricul şi analistul Lorenzo Meyer a confirmat că nu există vreun precedent al unei astfel de acţiuni a Mexicului în tribunale americane şi are puţine speranţe că această acţiune se va încheia cu un succes.
”O armată de avocaţi se va ridica împotriva noatră la proces.Eu văd asta mai degrabă ca pe un act simbolic, un element menit să exercite presiuni” asupra producătorilor de armament şi asupra administraţiei lui Joe Biden, declară AFP Meyer.
El relevă că solicitările mexicane s-au limitat, până în prezent, la revendicări simbolice, mai ales în timpul Guvernului preşedintelui Felipe Calderón (2006-2012), care a lansat o controversată ofensivă militară antidrog.
Începând din 2006, Mexicul a înregistrat aproximativ 300.000 de morţi - majoritatea dintre ele legate de crima organizată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.