Societatea americană Meta a fost amendată de către Agenţia irlandeză a protecţiei datelor (DPA) cu o amendă-record, în valoare de 1,2 miliarde de euro, şi acuză gigantul american de faptul că a continuat să transfere date ale utilizatorilor europeni ai Facebook către servere aflate în Statele Unite, după invalidarea unui acord între cele doă zone geografice - cunoscut sub numele de ”privacy shield”.
Nicio societate nu a mai fost amendată niciodată la plata unei amenzi din cauza unei infracţiuni de acest tip în Uniunea Europeană (UE).
DPA a dispus totodată ca Meta ”să suspende orice transfer de date personale către Statele Unite în următoarele cinci luni” de la notificarea deciziei şi să intre în conformitate cu RGPD în următoarele şase luni.
Meta denunţă o amendă ”nejustificată şi inutilă” şi anunţă că va face apel în justiţie.
Acest dosar a început în urnă cu zece ani.
În 2013, avertizorul de integritate Edward Snowden a dezvăluit amploarea programului de supraveghere al Agenţiei Naţionale americane de Securitate (NSA), care putea avea acces la informaţiile personale ale utilizatorilor, prin intermediul unor întreprinderi ca Facebook şi Google.
Activistul austriac Max Schrems, un aprig apărător al protecţei datelor personale, a intentat o acţiune în justiţie împotriva Facebook prin care acuză gigantul de faptul că nu a apărat dreptul la viaţă privată.
El a declanşat astfel o bătălie de zece ani cu privire la legalitatea transferului datelor din UE către Statele Unite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.