Premierul italian Giorgia Meloni denunţă ”oligarhia” care împarte joi într-un summit la Bruxelles posturile-cheie în Uniunea Europeană (UE), în urma alegerilor europene în urma cărora Guvernul său de extremă dreapta este singurul consolidat în rândul ţărilor mari şi este furioasă din cauza izolării grupului său parlamentar european ECR, neimplicat în alegerea ”marii coaliţii” între PPE, S&D şi Renew Europe, relatează RFI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ea a prezentat poziţia Guvernului său pe un ton moralizator, posomorâtă, în faţa deputaţilor şi senatorilor italieni.

Ea a subliniatv că ECR, grupul său, este a treia forţă în Parlamentul European, cu 83 de eurodeputaţi şi a atacat cele trei familii politice europene care deţin majoritatea în PE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Logica consensului este înlocuită de logica oligarhică a anumitor partide care pretind că pot lua decizii atât pentru forţele politice adversare, cât şi pentru naţiuni considerate prea mici să se aşeze la mesele care contează”, a tunat ea.

”Greşeala care este pe cale să fie comisă, prin impunerea unei majorităţi fragile, este o greşeală gravă. Vreau ca ţara noastră să fie reprezentată cel mai bine în funcţiile înalte ale Uniunii Europene”, a continuat ea.

”Castingul” este cunoscut de mai multe luni - conservatoarea germană Ursula von der Leyen la preşedinţia Comisiei Europene (CE), portughezul socialist Antonio Costa la preşediţia Consiliului European, iar liberala estonă Kaja Kallas şefă a diplomaţiei europene.

Unda verde a Bruxellesului este doar o formalitate, însă lui Meloni nu i-a plăcut deloc faptul că a fost ţinută la distanţă de negocieri.

”Votul asupra «top jobs» probabil că a devenit mai complicat”, declară eufemistic o sursă de la Bruxelles.

La Paris, anturajul lui Emmanuel Macron respinge pur şi simplu furia Romei - regulile sunt reguli, declară un consilier, iar cele trei posturi-cheie au fost validate de coaliţia europeană majoritară în hemiciclul PE.

Giorgia Meloni a anunţat că s-ar putea abţine să ia parte la decizia finală cu privire la posturile-cheie de la CE.

Ea nu dispune de mijloacele de a răsturna acest acord, iar furia sa vizează să crească şansele obţinerii unor posturi mai bune unor italieni în viitoarea CE.

Liderii UE urmează să dezbată la summitul de joi de la Bruxelles ”agenda strategică” din perioada 2024-2029.

Premierul italian de extremă dreapta anunţa marţi în Camera deputaţilor şi Senat că una dintre priorităţile sale este imigraţia în masă şi traficul de persoane aferent. Însă ea consideră că această luptă este zadarnică dacă UE aplică alte măsuri decât ale Guvernului său.

”Imigraţia neregulată de masă nu va fi blocată niciodată dacă nu implicăm ţările de origine şi de tranzit în lupta împotriva traficanţilor”, sublinia ea.

”Sub conducerea Italiei, UE a semnat deja acorduri cu Egiptul şi Tunisia. Ea ar trebui să reproducă acest model în multe alte ţări”, declara ea.

”Primul drept pe care avem datoria să-l garantăm este dreptul de a nu imigra. Trebuie să se intre numai în mod legal în Italia şi aiurea în UE!”, tuna ea.

”Această condiţie cere să se creeze o nouă formă de cooperare cu naţiunile africane. Este vorba despre o abordare căreia Italia i-a pus bazele prin Planul Mattei în Africa. Africanii nu ne cer pomană. Ei ne cer investiţii şi proiecte comune. Ei ne cer respect şi fapte concrete. În acest punct, Italia are un avantaj. Poziţia noastră de platformă naturală a Mediteranei ne oferă oportunitatea de a deveni un punct între Mediterana de Est, Africa şi Europa”, sublinia ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.