O navă de război a Marinei Statelor Unite a contestat, sâmbătă, pretenţiile chineze privind insulele disputate din Marea Chinei de Sud, a anunţat Flota a 7-a SUA într-un comunicat, a doua operaţiune de acest fel din această săptămână, relatează CNN.
Distrugătorul cu rachete ghidate USS Benfold a navigat în apropiere de Insulele Spratly, cunoscute sub numele de Insulele Nansha din China, în sud-estul Mării Chinei de Sud, într-o aşa-numită ” operaţiune pentru libertatea navigaţiei” (FONOP), se arată în comunicatul Flotei a 7-a.
Operaţiunea Marinei americane din Insulele Spratly, unde China a construit foritificaţii militare, a contestat ”restricţiile privind trecerea inofensivă impusă de Republica Populară Chineză (RPC), Vietnam şi Taiwan”, se arată în comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Prin încălcarea dreptului internaţional, RPC, Vietnam şi Taiwan pretind să solicite fie permisiunea, fie o notificare prealabilă înainte ca o navă militară să se angajeze într-o «trecere inofensivă» prin marea teritorială a caracteristicii relevante”, se mai precizează în comunicat.
”Marea teritorială” se referă la apele pe o rază de 22 de kilometri de coasta unei ţări, după cum este stipulat în dreptul international.
Filipine, Malaysia şi Brunei pretind că deţin suveranitatea asupra unor părţi din Insulele Spratly, dar Marina americană nu a menţionat că nava sa de război contestă vreuna dintre pretenţiile lor.
Operaţiunea de sâmbătă a fost a patra operaţiune de acest tip în 2022 a FONOP care contestă pretenţiile chineze şi a doua astfel de operaţiune a navei Benfold în ultimele patru zile, potrivit declaraţiilor Marinei.
Miercuri, a fost efectuată aceeaşi misiune în Insulele Paracel, un lanţ de insule din nordul Mării Chinei de Sud, cunoscut sub numele de Insulele Xisha din China, care este revendicat şi de Vietnam şi Taiwan.
Beijingul a reacţionat, miercuri, la operaţiunile desfăşurate de SUA.
”Acţiunile armatei americane au încălcat grav suveranitatea şi securitatea Chinei, au subminat grav pacea şi stabilitatea Mării Chinei de Sud şi au încălcat grav dreptul internaţional şi normele relaţiilor internaţionale”, a declarat Tian Junli, colonelul forţelor aeriene ale Armatei Populare de Eliberare (PLA).
PLA a precizat, miercuri, că Marina SUA escaladează tensiunile în regiune.
”Faptele arată încă o dată că Statele Unite sunt un «factor de risc în Marea Chinei de Sud» şi «perturbatori ai păcii şi stabilităţii regionale»”, se arată în declaraţia PLA.
Cu toate acestea, Washingtonul susţine că impunerea unor revendicări maritime excesive de către China şi alţii ”reprezintă o ameninţare serioasă la adresa libertăţii mărilor, inclusiv a libertăţilor de navigaţie şi de survolare, a liberului schimb şi comerţului neîngrădit, precum şi a libertăţii oportunităţilor economice”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.