Noul secretar de Stat american Marco Rubio, care şi-a încheiat în Republica Dominicană primul turneu în America Latină, a asistat la ”confiscarea” pe pista aeroportului Santo Domingo a unui al doilea avion care aparţine Guvernului Venezuelei în mai puţin de un an, relatează AFP.
Această nouă confiscare intervine la mai puţin de o săptămână după o vizită rodnică, potrivit americanilor, a unui emisar al lui Donald Trump la Caracas, în pofida faptului că Washingtonul nu recunoaşte realegerea preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, pătată de faude potrivit opoziţiei venzueleme.
”Confiscarea acestui avion venezuelean, folosit la evitarea sancţiunilor americane şi la spălare de bani, este un exemplu puternic al hotărârii noastre de a ţine regimul ilegitim al lui Maduro responsabil de acţiunile sale ilegale”, a scris joi pe X Rubio.
”Vom continua să contracarăm orice manevre vizând ocolirea sancţiunilor americane”, a adăugat el.
Această confiscare ”este marketin politic american”, a apreciat la Caracas o sursă diplomatică sub protecţia anonimatului, amintind că acest avion era blocat în Republica Dominicană de luni de zile.
Rubio, de origine cubaneză, este un opozant aprig al puterilor de stânga din America Latină. În primul său mandat, Trump a încercat - fără succes - să-l dea jos pe Maduro de la puterea.
Autorităţile dominicane au imobilizat acest avion de tip Dassault Falcon 200 anul trecut, aplicând sancţiuni americane în vigoare impuse Venezuelei. Ele au confiscat un prim avion de tip Dassault 900 în septembrie 2024, la puţin timp după realegerea lui Maduro, în iulie, pe când la putere se afla Joe Biden.
Oficiali venezueleni au folosit aeronava pentru a se duce în Emiratele Arabe Unite (EAU), Grecia, Turcia, Rusia, Nicaragua şi Cuba şi l-au adus în Republica Dominicană la mentenanţă, potrivit Departamentului de Stat american.
La 31 ianuarie, un emisar special alui Trump, Richard Grenell, s-a dus la Caracas să se întâlnească cu Maduro şi a obţinut eliberarea a şase deţinuţi americani.
Richard Grenell a mai obţinut ca Venezuela să accepte întoarcerea din Statele Unite a imigranţilor ilegali, mai ales a unor membri ai gangului Tren de Aragua, potrivit lui Trump.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro s-a felicitat de întâlnire şi a propus ”construirea unei agende zero” şi unui ”nou start” în relaţia bilaterală a celor două ţări. ”Pot să spun că a fost pozitiv. Sunt probleme în care am ajuns la acorduri iniţiale”, a declarat el fără să ofere detalii.
Statele Unite, care dau asigurări că nu şi-au schimbat poziţia cu privire la Venezuela, au insistat că n-au dat nimic în schimb.
SECURITATE NAŢIONALĂ
Rubio a anunţat că Venezuela rămâne un subiect de îngrijorare faţă de securitatea naţională a Statelor Unite şi a subliniat că implozia economiei venezuelene este sinonimă cu emigraţia.
”Venezuela este o problemă de securitate naţională şi nu doar de lipsa democraţiei”, declarat miercuri presei Rubio, în Guatemala.
”Este vorba despre un Guvern - despre un regim - care a făcut rău unui număr de peste şapte milioane de venezueleni şi tuturor ţărilor vecine care au trebuit să se confrunte cu realitatea acestei migraţii masive”, a declarat el, referndu-se la numărul important de venezueleni care au părăsit ţara, potrivit datelor ONU.
Însă observatori internaţionali notează că Trump - care a luat multe măsuri spectaculoase după ce a fost învestit la 20 ianuarie - nu a revocat licenţele petroliere emise Chevron (dar şi grupurilor spaniol Repsol şi franceze Maurel şi Prom), permiţând exploatarea ţiţeiului brut venezuelean în pofida sancţiunilor.
Licenţa Chevron - care produce aproximativ 200.000 de barili pe zi - îi permite Guvernului venezuelean să primească în mod legal o mană financiară importantă, considerată vitală de către specialişti.
Consiliul Naţional Electoral (CNE) l-a proclamat pe Nicolas Maduro învingător în iulie, cu 52% dintre votutrile exprimate, fără să publice procesele-verbale şi declarându-se victima unei piraterii informatice, o ipoteză considerată puţin credibilă de către numeroşi observatori.
Opoziţia, care a publicat procesele-verbale furnizate de către observatorii săi în alegeri, dă asigurări că Edmundo Gonzalez Urrutia, candidatul său, a obţinut peste 67% dintre voturile exprimate.
În afară de Statele Unite, o mare parte a comunităţii internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană (UE) şi numeroase ţări din America Latină, nu recunosc viztoria lui Maduro, care se află la putere din 2013.
Tulburări postelectorale care au avut loc după anunţarea victoriei lui Maduro s-au soldat cu 28 de morţi, 200 de răniţi şi 2.400 de arestări.
Aproape 2.000 de persoane au fost eliberate, potrivit Caracasului. Trei persoane aumurit în detenţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.