Poliţia kenyană a folosit marţi la Nairobi gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva unor grupuri mici de manifestanţi care cer demisia preşedintelui William Ruto, au constatat jurnalişti AFP.
Manifestanţi din generaţia Z - tineri născuţi după 1997 - au lansat în urmă cu o lună manifestaţii paşnice împotriva proiectului bugetului pe 2024-2025 al Guvernului, nepopular din cauză că prevedea creşteri de impozite care, potrivit manifestanţilor, ar lovi în plin clasa populară, afectată deja de o inflaţie mare.
Manifestaţiile s-au transformat în revolte la 25 iunie, după ce manifestanţi au pătruns în incinta Parlamentului.
Poliţia a folost atunci gloanţe reale şi a ucis câteva zeci de oameni.
După acea zi de haos, preşedintele Ruto a anunţat retragerea proiectului bugetului.
Săptămâna trecută, el a destituit aproape întreg Guvernul.
Însă aceste decizii nu sunt considerate suficiente de zeci de manifestanţi, care se reunesc la Nairobi cu sloganul ”Ruto must go” (”Ruto trebuie să plece”).
Numeroşi poliţişti erau prezenţi marţi în centrul capitalei, epicentrul precedentelor mobilizări, unde tineri înarmaţi cu bâte stătaeu de pază în faţa magazinelor lor, a constatat un jurnalist AFP.
Poliţia a tras cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în grupuri mici, adunate în centru, iar manifestanţii au denunţat ”forţa excesivă” folosită împotriva lor.
”SUNTEM PAŞNICI, N-AVEM NICOI ARMĂ”
”Poliţia a folosit o forţă excesivă împotriva manifestanţilor paşnici”, şi-a exrimat indignarea Kinuthia Ndung'u, în vârstă de 27 de ani. ”Mulţi tineri îngrijesc răniţi”.
”Poliţia este cea care provoacă. Noi nu suntem înarmaţi, arborăm doar un steag (kenyan) şi nu o armă”, a subliniat Josephat Gikari, în vârstă de 36 de ani.
”Suntem paşinici, n-avem nicio armă, dar ei trag în noi, trag cu (gaze) lacrimogene”, a declarat alt manifestant, Francis Mumo, în vârstă de 32 de ani. ”Este dreptul nostru de a maniesta. Ei ar trebui să ne apere”.
Presa locală scrie că a văzut corpuri pe jos la înfruntări în cartierul Kitengela, la Nairobi.
Poliţia a anunat marţi că a ”primit informaţii credibile care arată că sute de grupuri de criminali organizaţi intenţionează să se infiltreze, să perturbe şi să destabilizeze caracterul paşnic al manifestaţiilor, ceea ce ar putea pune în pericol securitatea manifestanţilor”.
Adunări au avut loc şi în mai multe oraşe în această ţară din Africa de Est, potrivit presei locale.
La Mombasa, un mare oraş de coastă, zeci de manifestanţi au înfruntat scurt timp poliţia, după care au defilat în centrul oraşului.
”Noi manifestăm paşnic”, au scandat ei, agitând pancarte pe care puteau citi mesaje ca ”Dreptate pentru generaţia Z” sau ”Nu mai ucideţi manifestanţi”.
CEL PUŢIN 30 DE PERSOANE UCISE
Poliţia a fost criticată de către organizaţii de apărarea drepturilor omului cu privire la faptul că a folosit în mod disproporţionat forţa şi că a tras cu gloanţe reale în manifestanţi.
De la începutul manifestaţiilor - la 18 iunie -, cel puţin 50 de persoane au fost ucise, a anunţat marţi Comisia Naţională a Drepturilor Omului din Kenya (KNCHR), un organ oficial, dar independent.
Un reprezentant al Amnesty International Kenya, Irungu Houghton, a îndemnat autorităţile, într-un mesaj transmis AFP, ”să aresteze toţi poliţiştii implicaţi în ucideri şi răpiri ale unor manifestanţi în cursul lunii trecute”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...