Un poliţist a tras, luni dimineaţa, asupra unui manifestant mascat, pe care l-a rănit la nivelul torsului, în timp ce megalopolisul era paralizat de operaţiuni de blocare de foarte mare amploare ale mişcării în favoarea democraţiei, relatează AFP.
Acest tir - care a fost filmat şi transmis în direct pe Facebook - ilustrează din nou degradarea situaţiei în fosta colonie britanică, aflată de cinci luni în cea mai gravă criză politică cu care se confruntă de când a fost retrocedată Chinei în 1997.
În imagini apare un poliţist care încearcă să imobilizeze o persoană cu o bluză albă, în cartierul Sai Wan Ho, în nord-estul Insulei Hong Kong, într-o intersecţie blocată de manifestanţi.
Hong Kong police opened fire at protesters - and it was captured live on Facebook. pic.twitter.com/84loWPPfwL
— Al Jazeera English (@AJEnglish) November 11, 2019
Alt bărbat mascat, îmbrăcat în negru, se apropie, iar poliţistul îl împuşcă în tors. Persoane se precipită asupra poliţistului, iar apoi se îndepărtează. Bărbatul căzut la pământ se aşează ţinându-se de abdomen, încearcă să se ridice, după care este imobilizat la pământ de către poliţist.
Alte două focuri de armă răsună. Alături de ei, alt poliţist imobilizează la sol alt manifestat în negru. Cei doi au fost arestaţi.
APEL LA GREVĂ
O sursă din cadrul poliţiei a confirmat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, că trei tiruri cu gloanţe reale au fost efectuate şi că o persoană a fost atinsă, la Sai Wan Ho.O fotografie realizată de publicaţia Cupid News îi surprinde pe cei doi manifestanţi la pământ, unul în apropiera unei dâre de sânge.
Surse spitaliceşti au precizat că trei persane au fost spitalizate, între care una rănită prin împuşcare.
În pofida manifestaţiilor şi acţiunilor cvasicotidiene, din iunie, tot mai violente, Executivul local şi Guvernul chinez au refuzat să facă orice concesie manifestanţilor, care cer reforme democratice şi o anchetă cu privire la comportamentul poliţiei.
Tensiunile au crescut şi mai mult după decesul, vineri, al unui bărbat în vârstă de 22 de ani, Alex Chow, căzut cu cinci zile mai înainte dintr-o parcare etajată, în timpul unor confruntări, în cartierul Tseung Kwan O, în est. Circumstanţele acestei căderi rămân obscure, însă el este primul student care moare de la începutul manifestaţiilor.
După moartea sa, la priveghiuri iau parte zeci de mii de persoane, zilnic.
Iar un apel la grevă în ziua de luni a fost lansat.
LACRIMOGENE
La prima oră, mai multe cartiere au fost teatrul unor acţiuni de blocare de tot felul. Manifestanţi au luat ca ţinte staţiile de metrou din oraş, care este în perioade normale de o eficienţă remarcabilă, unde au ridicat baricade, în anumite intersecţii.
Acest lucru a condus la paralizarea circulaţiei în numeroase cartiere, creându-le dificultăţi angajaţilor să ajungă la serviciu.
Aceste manifestaţii spontane au condus la multiple ciocniri cu poliţişti, care au făcut uneori uz de gaze lacrimogene, mai ales la Tseung Kwan O.
Într-o înregistrare video postată online de manifestanţi apare un poliţist care încearcă să intre în mai multe rânduri - cu motocicleta - în protestatari care blocau strada.
Este a treia oară de la începutul mobilizării când un manifestant este rănit într-un tir cu gloanţe reale. Primele două victime, în octombrie, au supravieţuit.
FURIA POPULAŢIEI
În absenţa unei soluţii politice vizibile, Executivul a încredinţat poliţiei sarcina să gestioneze această situaţie explozivă. Iar forţele de ordine par să agite tot mai mult furia populaţiei.
În urma tirului cu gloanţe reale de luni dimineaţa, o mulţime de locuitori a insultat poliţiştii, care au răspuns cu gaze cu piper. S-au efectuat numeroase arestări.
Poliţia a tras de asemenea numeroase grenade lacromogene, după care a abandonat intersecţia.
Forţele de ordine justifică de luni de zile recursul la forţă prin violenţa unei facţiuni radicale a manifestanţilor, care nu ezită să arunce cu pavele şi cocteiluri Molotov şi să vandalizeze întreprinderi acuzate de faptul că sunt favorabile autorităţilor de la Beijing.
Şefa Executivului Carrie Lam a refuzat să permită o anchetă independentă cu privire la comportamentul poliţiei, o revendicare-cheie a manifestanţilor, afirmând că forţele de ordine sunt dotate cu un organism de supraveghere, IPCC, însărcinat să instruiască plângerile.
Însă un grup de experţi independenţi - britanici, neozeelandezi şi canadieni - numit de Lam în vederea consilierii acestei comisii de supraveghere tocmai a apreciat că IPCC nu are mijloacele să-şi îndeplinească misiunea, într-un raport încă neoficial, dar postat sâmbătă seara pe Twitter de către un expert britanic.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.