Preşedinta Maia Sandu a avut marţi o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, aflat în tranzit prin Republica Moldova în drumul său către Ucraina, unde a vizitat oraşul Odesa însoţit de preşedintele Volodimir Zelenski. Vizita şefului NATO în Ucraina intervine după atacul rusesc de la Sumî, cel mai mortal din acest an, în timp ce Donald Trump a evitat să-i condamne ferm pe ruşi, preferând să-i învinovăţească pentru război inclusiv pe predecesorul său Joe Biden şi pe Zelenski.
Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei Republicii Moldova, discuţiile dintre Maia Sandu şi Mark Rutte s-au axat pe evoluţiile de securitate din regiune, eforturile de restabilire a păcii şi cooperarea dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică, în baza noului Program Individual al Parteneriatului, adoptat de Guvern în ianuarie 2025.
Republica Moldova cooperează cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace de peste 30 de ani – o cooperare care respectă statutul constituţional de neutralitate al ţării şi care contribuie la creşterea siguranţei cetăţenilor. NATO a ajutat Moldova să-şi întărească capacitatea de a preveni şi a răspunde la crize, să-şi modernizeze instituţiile din sectorul de securitate şi apărare, dar şi să-şi protejeze spaţiul informaţional şi cibernetic, scrie NewsMaker.

RUTTE ŞI ZELENSKI AU VIZITAT ODESA
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a vizitat apoi oraşul Odesa din sudul Ucrainei împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski şi şi-a declarat sprijinul „neclintit” pentru Ucraina în urma atacului rusesc de la Sumî din Duminica Floriilor, în care au murit cel puţin 35 de persoane şi au fost rănite peste 100.
Vizita lui Rutte a avut loc în timp ce Statele Unite - puterea dominantă din NATO - încearcă să medieze o încetare a focului între Rusia şi Ucraina şi a urmat unor noi critici la adresa lui Zelenski din partea preşedintelui american Donald Trump.

Rutte a declarat în Ucraina că alianţa formată din 32 de membri susţine în continuare cu tărie Kievul, chiar dacă sprijină şi iniţiativa de pace a lui Trump. „NATO este alături de Ucraina”, a declarat Rutte într-o conferinţă de presă cu Zelenski. „Dumneavoastră şi cu mine ştim că acest lucru a fost adevărat tot timpul. Ştiu, de asemenea, că unii au pus sub semnul întrebării sprijinul NATO în ultimele două luni. Dar să nu existe nicio îndoială: Sprijinul nostru este de neclintit”, a asigurat şeful NATO.
Rutte a spus că el şi Zelenski au vorbit despre discuţiile pe care administraţia Trump le poartă atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. „Aceste discuţii nu sunt uşoare - nu în ultimul rând în urma acestei violenţe îngrozitoare - dar cu toţii susţinem eforturile preşedintelui Trump pentru pace”, a ţinut să spună Rutte, considerând totodată „scandaloase” şi „teribile” atacurile sistematice ale Rusiei împotriva civililor din Ucraina..
Trump l-a acuzat pe Zelenski de declanşarea războiului, deşi acesta a început când forţele ruseşti au invadat Ucraina, în februarie 2022. În schimb, Rutte a spus că nu există „nicio îndoială” că Moscova a început conflictul „Rusia este agresorul, Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială”, a punctat el.
Zelenski şi Rutte au vizitat la Odesa un spital în care soldaţii ucraineni răniţi se recuperau.

UCRAINA CAUTĂ SĂ-ŞI ÎNTĂREASCĂ APĂRAREA ANTIAERIANĂ
Zelenski a declarat că obiectivul principal al discuţiilor cu Rutte a fost consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.
„Absolut toată lumea vede cât de urgentă este nevoia Ucrainei de sisteme de apărare aeriană şi de rachete pentru acestea”, a spus el pe X, menţionând sistemele Patriot, fabricate în principal de companiile americane de apărare Raytheon şi Lockheed Martin. „Sistemele Patriot sunt arme defensive, iar noi nu doar cerem Patriot-uri - suntem gata să le achiziţionăm”, a subliniat Zelenski.
„Aceasta este o chestiune pur politică - sistemele sunt disponibile în lume, rachetele pentru Patriot sunt, de asemenea, disponibile şi dacă vom avea suficientă protecţie împotriva loviturilor balistice ruseşti depinde în întregime de deciziile politice”, a subliniat Zelenski.

Duminică, într-un interviu pentru CBS, preşedintele Zelenski declarase că Ucraina este gata să cumpere 10 sisteme Patriot de la SUA pentru 15 miliarde de dolari şi a menţionat că partenerii europeni sunt dispuşi să contribuie la finanţare. În martie, Trump se angajase să coopereze cu preşedintele Zelenski pentru a obţine sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru Ucraina.luni, şeful Casei Albe a părut să nu fie de acord şi l-a învinuit practic pe Zelenski că a început războiul cu Rusia.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...