Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să participe la ”prima întâlnire aprofundată” cu noul premier britanic Keir Starmer, în vederea unei ”reporniri” a relaţiilor Franţei cu Regatul Unit, dar şi mai larg cu Uniunea Europeană (UE), joi în marja unui summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la care iau parte liderii de pe continent, organizat la Palatul Blenheim, în apropiere de Oxford, anunţă miercuri Palatul Élysé, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful noului Guvern laburist urmează să-l primească pe şeful statului francez după summit, la o cină de lucru.

Cei doi au discutat la telefon în seara victoriei Partidului Laburist (Labour) în alegerile legislative britanice, la începutul lui iunie, după care s-au întâlnit săptămâna trecută la Washington, în marja summitului NATO.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Ei s-au cunoscut în septmbrie 2023, când Keir Starmer, pe atunci liderul opoziţiei, a fost primit de către preşedintele francez la Palatul Élysée într-o întâlnire tête-à-tête de 45 de minute.

”Aceasta va fi prima întâlnire substanţială”, potrivit anturajului lui Emmanuel Macron.

”Împreună cu preşedintele a dorit premierul brtianic să-şi marcheze voinţa mai generală a unui «reset» (reiniţializare) cu Europa şi cu UE, dar şi pentru a face împreună un rezumat al ansamblului relaţiilor francezo-britanice”, potrivit aceleiaţi surse.

Potrivit unui consilier francez este vorba despre ”ocazia de a face un tur de orizont complet şi de a reporni ansamblul legăturilor pe care le avem cu Regatul Unit.

”REDEFINIREA” RELAŢIILOR CU ”PARTENERII EUROPENI”

Noul Guvern britanic şi-a confirmat miercuri, în Discursul Tronului, citat de către regele Charles al III-lea, voinţa de a ”redefini” relaţiile Regatului Unit cu ”partenerii săi europeni”, după faza agitată a Brexitului.

Şeful statului francez aşteaptă ca la această întâlnire Keir Starmer să-şi ”prezinte viziunea unui «reset» al relaţiei dintre Regatul Unit şi UE”, pentru a ”începe să depună jaloanele acestei discuţii”, potrivit Parisului.

”Acestui nou Guvern îi revine sarcina să explice cum vede relaţia sa viitoare cu UE după toată faza Brexitului”, precizează preşedinţia franceză.

”Avem cu toţii interese reciproce de a vedea această apropiere”, inssită ea.

Britanicii pot avea un ”apetit mai mare” al unei apropieri în anumite subiecte decât în ”altele”, însă preşedinţia franceză consideră că este necesar ”să se ţină cont de interesele europene” şi să se înscrie mai degrabă ”într-o perspectivă globală” decât ”într-o perspectivî de «cherry picking»”, în privinţa unei trieri a dosarelor.

Ea dă asigurări că discuţii oficiale este necesar să aibă loc în cadrul UE.

În privinţa relaţiilor francezo-britanice, urmează să fie abordate dosarele energiei - mai ales nucleare -, apărării şi ”cooperării în domeniul migraţiei având în vedere situaţia de la Canalul Mânecii”, un subiect de controversă de partea britanică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.